Liberalernas tyngsta förbund har valt sin kandidat

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer beskedet från Stockholms län om vem man vill se som ny partiledare för Liberalerna. Erik Ullenhag stöttas av Stockholmsdistriktet.

Antal ombud i Stockholm är 40. Erik Ullenhag stöds sedan tidigare av länsförbundet Uppsala samt Liberala kvinnor och Liberala Ungdomsförbundet. De starka L-distrikten i Skåne och Västsverige har beslutat att man vill se Nyamko Sabuni som efterträdare till Jan Björklund.
Under tisdagskvällen tog Liberalerna i Stockholm sitt beslut.

”Vi är ett parti som inte mår så bra”

– Vi hade många respektfulla diskussioner med många olika åsikter. Efter cirka en timme röstade vi och Erik Ullenhag fick 13 röster mot Nyamko Sabunis 2, säger Anna-Lena Johansson, distriktsordförande för liberalerna i Stockholms län.

Varför tog ni det här beslutet?

– Vi är ett parti som inte mår så bra, med många interna strider under en längre period. Vi ser att vi behöver jobba långsiktigt, att vi får en politik som är angelägen för våra medborgare runt om i Sverige. Erik Ullenhag med sin uthållighet, kompetens och energi är rätt person för uppdraget.

Ullenhag skriver i en kommentar till TT att han är tacksam för det stöd han fått.

”Liberalerna behöver en nödvändig förändring för att spela roll i svensk politik. Vilket vägval Liberalerna tar avgörs på landsmötet”, skriver Ullenhag i sin kommentar.

Under tisdagskvällen tog även Liberalernas länsförbund i Skaraborg, med totalt åtta ombud, ställning i partiledarfrågan. Efter omröstning stod det klart att 80 procent av de röstande vill se Nyamko Sabuni som Björklunds efterträdare.

Ombuden röstar fritt

På måndag ska Liberalernas valberedning presentera sin kandidat till partiledarposten. Valberedningens ordförande Olle Schmidt uttalade sig under måndagen att man kommer följa länsförbundens beslut, vilket skulle innebära att Nyamko Sabuni läggs fram som kandidat.

Det liberala landsmötet hålls 28 juni. Av de 183 ombud till mötet krävs 92 för för att uppnå majoritet för en kandidat. Enligt stadgarna är ombuden fria att rösta efter huvud. Den tredje kandidaten, Johan Pehrson har inte vunnit några distrikt.

Följande distrikt stödjer Sabuni
Dalarna – 5 ombud
Gävleborg – 5 ombud
Gotland – 2 ombud
Jämtland – 2 ombud
Jönköping – 6 ombud
Kalmar – 4 ombud
Kronoberg – 3 ombud
Norrbotten – 4 ombud
Skaraborg – 6 ombud
Skåne – 22 ombud
Södermanland – 4 ombud
Värmland – 6 ombud
Västerbotten – 6 ombud
Västernorrland – 4 ombud
Västsverige – 33 ombud
Östergötland – 7 ombud
Liberala studenter – 1 ombud
Västmanland – 5 ombud
Örebro – 5 ombud
Totalt:  130 ombud

Följande stödjer Ullenhag
Stockholm – 40 ombud
Uppsala – 6 ombud
Liberala kvinnor – 2 ombud
LUF – 2 ombud
Totalt  50 ombud

Har ännu inte lämnat besked:

Blekinge – 3 ombud

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer