Foto: SVT

Lidingö kommun: Inga fel har begåtts

Uppdaterad
Publicerad

Lidingö kommun svarar under torsdagen att man inte har några uppgifter om att den ansvariga chefen, som anklagas för jäv, begått några fel. Detta trots att revisorerna under gårdagen beslutade att ärendet ska granskas.

Lidingö kommun har fått in en anmälan om att en högt uppsatt chef i kommunen kan vara jävig. Hon sitter vid sidan av sitt jobb i kommunen i styrelsen som suppleant i sin makes konsultföretag, ett bolag som arbetar med tjänster som skulle kunna upphandlas av kommunen.

Uppgifterna var så pass anmärknigsvärda att revisorerna på Lidingö nu har beslutat att ärendet ska granskas externt.

”Inte framkommit oegentligheter”

Från Lidingö kommun menar man dock att man gjort en egen granskning och att man då inte hittat något olämpligt i den berörda chefens agerande.

– Den granskningen som vi gjort har visat att det inte funnits några oegentligheter, säger Anna Hadenius, stadsdirektör på Lidingö kommun.

Revisorerna har ju beslutat att det ska granskas. Kan man verkligen slå fast att inga oegentligheter förekommit redan nu?

– Det vi gjort har ju visat det. Det som vi gör nu, förutom att vara positiva till att revisorerna tittar på det här, är att tillsätta en extern utredning.

Men du har ju redan sagt att inga oegentligheter framkommit redan innan granskningarna?

– Med de granskningar som vi gjort har det inte kommit fram några oegentligheter men vi vill ta det ytterligare ett steg, svarar Anna Hadenius.

Ser inga problem med bisysslan

Och det faktum att den berörda chefen sitter i styrelsen för ett företag vars tjänster kan komma att upphandlas av den avdelning som hon är chef för på kommunen kommenterar Anna Hadenius så här:

– Vi har tittat både på bisysslan och också tittat på de aktuella upphandlingarna och ramavtalen och ser inga oegentligheter.

Vill inte kommentera expertuttalande

Olle Lundin som är professor i förvaltningsrätt menar däremot att det är fel av Lidingö kommun och att det inte spelar någon roll om företaget gynnats eller inte.

– Det är en problematisk situation som jag tror är svår att förena med lagen om offentlig anställning. Att hon är anställd och sedan har en bisyssla i ett företag som har direkta beröringspunkter med den verksamhet som hon har ansvar för inom kommunen bedömer jag som en otillåten bisyssla, säger Olle Lundin till SVT.

Något Anna Hadenius kommenterar så här:

– Jag kan inte riktigt kommentera hans uttalande. Vi har granskat det och ser att det inte har begåtts några fel.

Men han kallar det olagligt?

Du får fråga honom om det. Jag vet inte vilka frågor han har fått och vilket bakgrundsmaterial han har haft så jag kan inte kommentera det, avslutar Anna Hadenius, stadsdirektör på Lidingö kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.