Lidingöregeln tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Den 7 september blir det gratis för Lidingös bilister att åka i Norra länken, men de som åker genom Stockholms innerstad måste betala trängselskatt.

Lidingöregeln innebär att den som åker till eller från Lidingö inte behöver betala trängselskatt, om resan mellan två betalstationer går fortare än 30 minuter. Regeln kom till för att Lidingöborna skulle ha tillgång till riksvägnätet, utan att behöva betala.

Den 7 september slopas regeln. Då försvinner betalstationerna på Lidingövägen, i Norra länkens tunnlar och på Roslagsvägen norr om Frescati. Lidingöborna kan då alltså köra gratis i Norra länken, men de som vill passera eller stanna i Ropsten måste betala trängselskatt.

För boende i Norra Djurgårdsstaden betyder ändringarna att de inte längre behöver betala trängselskatt vid resor inom trängselskattzonen. I dag kan de som bor i området behöva betala flera gånger för att åka med bil till närmaste mataffär.

Betalstationerna på Lidingövägen, i Norra länkens tunnlar och på Roslagsvägen norr om Frescati tas bort.

I Ropsten tas betalstationerna vid Gasverksvägen, Bobergsgatan och Norra Hamnvägen bort. I stället kommer det att finnas betalstationer på av- och påfarterna till Lidingövägen i Ropsten.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer