Foto: SVT

Lidingös nyanlända måste flytta

Uppdaterad
Publicerad

Två år efter att bosättningslagen trädde i kraft börjar en del av de nyanlända som placerades i kommuner enligt den nya lagen få besked om att de måste flytta ut. I Lidingö har kommunen beslutat att säga upp alla hyreskontrakt för den här gruppen, drygt 300 personer, rapporterar Sveriges Radio.

Enligt Lidingös tolkning av bostättningslagen, som infördes 1 mars 2016, sträcker sig inte kommunens särskilda ansvar längre än till när etableringstiden tar slut efter två år och statsbidraget dras in.

– Efter det ska alla människor betraktas som vem som helst i samhället, och då gäller alla de regler som gäller för alla andra som bor på Lidingö, säger Anna Rheyneuclaudes (M), kommunstyrelsens ordförande, till Sveriges Radio.

Miljöpartiet kritiserar beslutet och menar att det är orimligt att tro att personer som varit så kort tid i Sverige ska kunna hitta nytt boende i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer