Foto: Anders Nordqvist/SVT

Liljeholmsbadet behöver rustas upp från grunden

Uppdaterad
Publicerad

Badhusets betongskrov är i dåligt skick och i skriande behov av upprustning. I värsta fall kan det behöva byggas om på nytt.

Betongskrovet har inte renoverats eller bytts ut sedan badet byggdes år 1929 och nu vill fastighetskontoret undersöka skrovet närmre.

Det innebär att hela huset måste upp på land, vilket kommer bli dyrt. Och beroende på betongens skick kan det bli ännu dyrare. I och med att betongen ligger under vatten befarar man att skicket kan vara så illa att det helt behöver bytas ut.

Tio års kamp

För Liljeholmsbadet är det en bekant situation. På 1990-talet var badet så eftersatt och i så dåligt skick att det hotades av rivning. Det gillade inte de boende kring Hornstull som då drog igång en proteströrelse och samlade in pengar.

Efter en tio år lång kamp, då de boende själva gjorde många av renoveringarna, transporterades till slut badet iväg för renovering. Badet var räddat – tills nu.

Ett första beslut om att utreda det 87 år gamla badhusets skick väntas nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer