Liljeholmsbadet tvingas stänga – i för dåligt skick Foto: SVT

Liljeholmsbadet stänger – troligen för gott

Uppdaterad
Publicerad

Efter 85 år tvingas Liljeholmsbadet på Södermalm att stänga. En nybyggnad eller en renovering – om den ens är möjlig – blir mycket kostsam.

Enligt en ny rapport från Stockholms stad är Liljeholmsbadet, som varit i bruk sedan 30-talet, i för dåligt skick för att hålla öppet. Fukt och och klorider har trängt in i betongskrovet och orsakat frätskador på bärande betongdelar.

Dessutom är det risk för översvämningar på grund av rostskador i balanstankarna. Enligt ett pressmeddelande från Stockholms stad är det bara en tidsfråga innan något brister.

– Tidens tand har gnagt på Liljeholmsbadet, som efter 85 år är i så dåligt skick att det riskerar att rämna. I sämsta fall kan de badande besökarna svepas med och klämmas fast. Med sådana säkerhetsrisker måste vi stänga badet, säger Åsa Öttenius, fastighetsdirektör i Stockholms stad.

Renoveringskostnad: 100-tals miljoner kronor

Liljeholmsbadet har varit sommarsträngt sedan midsommar och skulle ha öppnat igen på måndag. Men så blir det alltså inte. De bokade verksamheter som skulle ha bedrivits på Liljeholmsbadet under hösten, ska ombokas till andra anläggningar.

Vad en renovering eller nybyggnation av Liljeholmsbadet skulle kosta är inte helt klart. Men det skulle bli kostsamt.

– Ingen kalkyl har gjorts för en totalrenovering av badet eller nybyggnation än, men klart är att såväl renovering, om den ens är möjlig, som nybyggnad är mycket kostsamt. Det handlar om 100-tals miljoner kronor, bland annat för att det inte finns någon grund att bygga på, säger Åsa Öttenius.

Liljeholmsbadet kommer att ligga kvar i vattnet tills något nytt beslut om eventuell renovering eller nybyggnation kommer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer