Gert Wingårdh: ”Jag är stolt över den här byggnaden” Foto: Kovan Alshawish/SVT

Följ med in i Liljevalchs omdebatterade nya konsthall

Publicerad

Den minst sagt omsusade tillbyggnaden vid Liljevalchs konsthall på Djurgården slog idag upp dörrarna för första gången. Även om det var för några få inbjudna och området utanför ser ut som en byggarbetsplats var insidan färdig.

Ett åtta år långt byggnadsprojekt börjar till slut se ljuset när en tillbyggnad på Liljevalchs, vid namn Lilljevalchs+, under fredagen slog upp portarna för sin första utställning.

Arkitekten Gert Wingårdh står bakom designen av byggnaden.

– Det här huset är ett av ytterst få hus av de jag har ritat där vi inte behövt kompromissa med någonting egentligen. Det fanns inte mycket att ta bort. Varje gång det varit en bantningsrunda så har vi diskret frågat om vi ska göra det mindre, för det är det enda sätt som vi kan göra det här på, säger han.

440 miljoner kronor över budget

– Det blev lite dyrare än vi tänkt. Men jag tror att när man ser det här huset som verkligen är ett konstverk och som ska leda oss framåt i 100 år kommer de pengarna vara värda det, säger Jonas Naddebo, kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad.

Men vad har ni för ansvar?

– Vi har ett stort ansvar. Men det här är ett projekt som har pågått under väldigt lång tid. Det vi kan göra är att se till att de beslut om byggnationer som vi fattar nu verkligen ska hålla budgeten.

Följ med in i den nya konsthallen Liljevalchs+ och hör tanken bakom designen i videon ovan.

Liljevalchs+

Den offentliga invigningen är den 12 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.