Wille Crafoord och Linus Eklund Adolphson sjöng en hyllningssång till linje 85. Foto: Stefan Bokström

Nya protester mot nedläggning av pendelbåt

Uppdaterad
Publicerad

På söndagseftermiddagen klingade en hyllningssång till pendelbåt 85 ut över Riddarfjärdens vatten. Ett 40-tal resenärer hade samlats på båten för att protestera mot att den så kallade Riddarfjärdslinjen läggs ner vid årsskiftet.

Pendelbåtslinje 85, som under tre års tid på prov har gått över Riddarfjärden, läggs ner vid årsskiftet. På nyårsafton går de sista turerna mellan Söder Mälarstrand, Kungsholmstorg, Riddarholmen och Mälarkajen.

För trots att protestlistor med 1 400 namnunderskrifter lämnats till Stockholms läns landsting, så ligger landstingets beslut fast om att båtlinjen ska läggas ner.

Drygt fyrtio personer deltog i manifestationen för att pendelbåtslinje 85 ska få vara kvar. Foto: SVT stefan Bokström

Idag samlades därför nätverket ”Bevara och utveckla linje 85” för att ännu en gång protestera mot beslutet. Till levande musik av Wille Crafoord och Linus Eklund Adolphson, åkte ett 40-tal av nätverkets medlemmar några turer över Riddarfjärden.

– Vi hoppas att det går att ändra beslutet att lägga ner linje 85, säger Svante Guterstam som är med i nätverket ”Bevara och utveckla linje 85”.

”Båten är i princip hemlig”

Enligt landstinget läggs båtlinjen ner, eftersom det är för få passagerare som åker med den.

Men Svante Guterstam håller inte med. Han anser att båten är en succé, trots att den varit svår att hitta till.

– Båten är princip hemlig för Stockholmarna. Linjen har funnits i tre år men först i år har hållplatserna markerats ut. Pendelbåtslinjen finns inte heller med i SL:s reseplanerare, säger han.

På nyårsafton går pendelbåtslinje 85 sista turer. Foto: Stefan Bokström

Nu hoppas Svante Guterstam att linjen kommer att fortsätta trafikera Riddarfjärden.

– Alla som hittar till båtlinjen älskar den. Den väcker starka känslor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.