Jonathan Lidman är 16 år och hoppas på att få sommarjobb i Solna i sommar. Foto: SVT

16-årige Jonathan: ”Bonus om man får sommarjobb”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av länets kommuner kommer att erbjuda betydligt färre ungdomar sommarjobb i år. Det visar SVT Nyheter Stockholms genomgång av länets kommuner. Extra allvarligt ser det ut i Stockholm och Solna.

Stockholms stads mål är att erbjuda 9 000 feriejobb till ungdomar i kommunen. Det målet ser ut att nästintill halveras i spåren av coronaviruset.

Främst handlar det om jobb inom förskola, äldreomsorg och LSS-verksamheter som försvinner eftersom verksamheterna saknar handledare och är hårt drabbade av covid-19. Staden försöker dock hitta nya jobb inom bland annat park- och fastighetsskötsel. 

I Solna räknar man att en tredjedel av alla ferierjobb försvinner i coronavirusets spår.

Samtidigt är det flera kommuner i länet som säger att viruset inte kommer att påverka antal sommarjobb utan att de ligger på samma nivåer som förra sommaren.

Danderyd: Danderyds kommun erbjuder varje sommar 65 feriearbeten.  Ambitionen är fortsatt att erbjuda dessa tjänster trots att ett 30-tal jobb inom vård och omsorg dras in.

Huddinge: I nuläget har 926 ungdomar sökt jobb och av dessa har 557 erbjudits en feriepraktikplats. Hittills har 40 platser försvunnit i och med att 141- och 143-festivalen ställts in. Osäkert om fler platser kommer att påverkas.

Järfälla: Järfälla planerar att erbjuda 300 sommarjobb inom kommunens verksamheter. Detta kan dock ändras om de arbetsgivare som tidigare har meddelat att man tar emot sommarjobbare, fortfarande har den möjligheten. De platser som man från Arbetsmarknadsenheten tror kan försvinna är främst inom vård och omsorg samt förskolor.

Lidingö: Kommunen erbjuder inte sommarjobb utan workshops i hur man söker jobb. Företagarna Lidingö och Lidingö stad samarbetar kring en Facebook-grupp där lokala företagare kan annonsera ut lediga sommarjobb för öns ungdomar.

Nacka: Nacka kommer att erbjuda 400 ungdomar sommarjobb som planerat. Platserna inom äldreomsorg omfördelas om möjligt till andra områden inom kommunen.

Nykvarn: Inga kommunala sommarjobb för ungdomar var planerade sedan tidigare. Så inget har påverkats utav Corona.

Nynäshamn: Cirka 260 ungdomar kommer att erbjudas och garanteras sommarjobb. Med tanke på covid-19 utreder vi vilka arbetsplatser som kan vara aktuella.

Salem: Salem räknar fortfarande med att kunna erbjuda 119 feriejobb till ungdomar. De jobb som försvinner är feriearbeten inne på äldreboenden och inom daglig verksamhet.

Sigtuna: I Sigtuna kommer alla ungdomar, som uppfyller kraven och har anmält sig, att erbjudas sommarjobb.

Sollentuna: Kommunen kommer att erbjuda sommarjobb men hur många är ännu oklart.

Solna: Solna stad kommer att ha betydligt färre platser än 2019. Flera företag, som hotell och restaurang, som tidigare tagit emot sommarjobbare har en ansträngd ekonomi och olika verksamheter, exempelvis inom vård och omsorg och skola, kan inte kan ta emot sommarjobbare i år. Det är också osäkert om utomhusbaden kommer att hålla öppet i sommar.

Sundbyberg: Sundbybergs stad kommer att erbjuda färre sommarjobb än vanligt. Feriejobb inom omsorgen, som normalt tar emot en stor andel kommer att försvinna.

Täby: Mellan 50 och 100 jobb planeras. Arbetsuppgifterna förändras till att inriktas på praktiskt arbete (ingen personkontakt) till vaktmästeri och parkarbete inom såväl förskola, skola som äldreomsorg.

Upplands-Bro: 304 ungdomar har tackat ja till feriejobb, fler kommer sannolikt att erbjudas plats. Ungdomarna kommer att erbjudas uppdrag så som tillverkning av skyddsutrustning etc. istället för arbete på äldreomsorg.

Upplands Väsby: Målet var att ge 300 ungdomar jobb denna sommar och det har inte reviderats. 

Vallentuna: Formellt har kommunen inte beslutat om att ändra antalet sommarjobb ännu. Barn- och ungdomsförvaltningen har förlängt processen och flaggat upp att ungdomar även bör söka andra jobb. Ett 30-tal platser inom äldreomsorgen kan försvinna.

Vaxholm: I dagsläget har kommunen inte tagit ställning till en övergripande bild avseende sommarjobb. Enskilda verksamheter erbjuder utifrån sina behov, t ex kommunens bibliotek och turistbyrå.

Värmdö: 60-80 sommarjobb kommer att erbjudas inom den kommunala förvaltningen, församlingar och hos föreningar. Nivå kan öka beroende på det stöd regeringen aviserat till kommunerna och AF gällande sommarjobb till unga. Nytt för i år är att kommunen inte erbjuder sommarjobb inom den privata sektorn.

Österåker: 140 sommarjobb kommer att erbjudas, delvis anpassade efter pandemin. Till exempel kommer utbildningsdelen för sommarlovsentreprenörerna att ske digitalt och det kommer inte att erbjudas feriejobb inom vård- och omsorgsverksamheten.

Botkyrka: Ej svarat

Ekerö: Ej svarat

Haninge: Ej svarat

Norrtälje: Ej svarat

Södertälje: Ej svarat

Tyresö: Ej svarat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.