Foto: SVT

Rovfåglar tränades på borggården – utgrävning ger unika fynd

Uppdaterad
Publicerad

Tre års utgrävningar har gett helt ny kunskap om livet kring den medeltida biskopsborgen utanför Åkersberga. På den nyupptäckta borggården har man bland annat hittat spår efter träning av rovfåglar. På Arkeologidagen visas platsen upp för besökare.

Ärkebiskopsborgen i Biskopstuna grävdes fram ur en kulle i början på 1900-talet. Borgen finns omnämnd redan på 1200-talet och förblir ärkebiskopsborg tills Gustav Vasa tar borgen i besittning.

Men platsen kring den medeltida borgen har varit outforskad fram tills nu. I tre år har arkeologer och amatörarkeologer grävt fram en borggård, husgrunder och flera nycklar till livet kring biskopsborgen.

– Vi har hittat klädesdetaljer från de människor som har rört sig här på borggården. Vi har också hittat ett ben av en rovfågel och bytesfåglar till rovfågel, det är ett tecken på att man har falkenerat ute på den här borggården, säger arkeolog Ann-Mari Hållans Stenholm som leder projektet.

Vill visualisera livet på platsen

Nu vill Österåkers kommun satsa på att tillgängliggöra platsen för den historieintresserade allmänheten.

– Vi har tagit ett beslut om att göra Biskopstuna till en levande miljö där vi tar tillvara den kunskap som har kommit fram under utgrävningarna. Museiverksamhet har utvecklats nåt enormt, så det går ju att illustrera livet runt borgen med alla människor som levde här, säger Arne Ekstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Österåker.

Under arkeologins dag på söndag visas borgen och utgrävningsplatsen upp för föranmälda besökare.

Följ med till Biskopstuna i videon ovan.

Det här händer i länet på Arkeologidagen

Den nationella arkeologidagen infaller den sista söndagen i augusti varje år. Söndagen den 30 augusti anordnas ett flertal aktiviteter runtom i Stockholms län. Med anledning av corona krävs föranmälan till vissa arrangemang.

• På jakt efter Rosendals försvunna slottspark. Trädgårdsarkeologisk vandring på Djurgården.

• Föredrag i Sigtuna museums trädgård. Utgrävningen av området mellan biografen Gröna ladan och Stora gatan i Sigtuna blev stadens fyndrikaste, nu slutförs utgrävningsrapporten.

• Fynd från utgrävningarna vid Slussen. Föreläsning och visning på Medeltidsmuseet i Stockholm.

• Rundtur i fält – följ arbetet med utgrävningen av en vikingatida boplats i Viggbyholm, Täby. Föranmälan rekommenderas.

• I sommar avslutas utgrävningarna av omgivningen runt den medeltida ärkebiskopsborgen i Biskopstuna, i Österskär utanför Åkersberga. Träffa arkeologer på plats. Föranmälan krävs.

• Besök vikingastaden Birka på ön Björkö. Aktiviteter för barn och guidade rundturer, bland annat ”Birka i krig”.

• Arkeologisk vandring på vikingagården Gunnes gård i Upplands Väsby.

Mer information om arrangemangen finns hos Riksantikvarieämbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.