Ett bråck innebär att kroppspulsådern har utvigdats. Blir det för stort kan ådern brista vilket ofta leder till att personen dör. Enbart i Stockholms län är det uppskattningsvis 200 dödsfall årligen på grund av pulsåderbrock.
Att upptäcka pulsåderbrock är väldigt svårt och det är fem gånger vanligare hos män över 60 år jämfört med kvinnor i samma ålder. Därför har Stockholms läns landsting nu beslutat att alla 65-åriga män ska erbjudas ultraljudsscreening.
-Det är en enorm vinst för männen i länet att få en screening. Nu får vi en möjlighet att i god tid hitta de personer som har en utvidgad kroppspulsåder. Därigenom kan vi erbjuda den behandling eller kirurgi som behövs, säger Rebecka Hultgren, biträdande överläkare vid Kärlkirurgiska kliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.
Ett 100-tal liv ska årligen räddas
I mitten av nästa år ska verksamheten starta på Södersjukhuset och på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.
Förhoppningen är att metoden kommer att rädda upp till 100 liv varje år. Men, Stockholms läns landsting är sent ute jämfört med flera andra landsting. I till exempel Uppsala har screeningen pågått i flera år.
-Ja, vi är lite sena och det beror bland annat på att det bor väldigt många personer i länet och det är över 10.000 65-åriga män som nu ska kallas till en screening.
Det innebär att det är mycket logistik som behöver inarbetas och nu är det på gång, säger Jesper Swedenborg, professor emeritus i kärlkirurgi vid Karolinska institutet, som länge drivit frågan om införande av ultraljudsscreening.