Marie Jokio är ordförande för LO i Stockholm län. Foto: LO/TT

LO-rapport: Papporna tar ut allt mer föräldraledighet

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen publicerar LO en rapport om föräldrapenningtillägget, den försäkring som kan ge föräldralediga extra tusenlappar i plånboken. Slutsatsen är att allt fler män tar ut denna försäkring. Men det är fortfarande mycket långt kvar innan männen är uppe i kvinnornas nivå.

I rapporten Extrapengar vid föräldraledighet – en utvärdering av föräldrapenningtillägget 2017 går LO igenom hur föräldrapenningtillägget, FPT används och hur det har förändrats sedan det trädde i kraft i januari 2014.

– Man kan läsa ut att fler kvalificerar sig för full ersättning. Det antalet ökar hela tiden. Vi kan anta att det påverkar hur familjer planerar sina föräldraledigheter, säger LO:s ordförande i Stockholms län Marie Jokio.

Man kan få FPT i totalt 180 dagar. Bland kvinnor är det 80 procent som tar ut samtliga av dessa dagar. Bland männen är den siffran 7 procent. Dock har männens andel i jämförelse med kvinnornas ökat tre år i rad.

En tredjedel missar pengar

Enligt LO:s uppskattning missar runt en tredjedel av de som har rätt till FPT att anmäla ledighet och därigenom få extra pengar.

– Det är lite så med försäkringar. Man bryr sig först när man är berörd. Då gäller det att komma ihåg den där annonsen eller tv-inslaget. Men jag tror att den här typen av försäkring kommer bli vanligare både bland män och kvinnor, säger Marie Jokio.

I LO:s rapport kan man se stora regionala skillnader när det kommer till hur stor andel av männen och kvinnorna som tar ut hela sitt FPT. I Stockholm tar 9 procent ut hela tillägget vilket är mest i Sverige. I Västerbotten, Kalmar och Jönköping tar bara 4 procent ut hela tillägget.

Föräldrapenningtillägg

• Föräldralediga kan förlora upp emot 30 procent av inkomsten efter skatt under föräldraledigheten.

• Ersättning från Föräldrapenningtillägget (FPT) utgör ett viktigt komplement och minskar inkomsttappet under föräldraledigheten med en tredjedel efter skatt.

• Ersättningen från FPT är även för låga inkomster större än barnbidraget.

• För den som tjänar drygt 32.000 kronor per månad blir ersättningen via FPT mer än barnbidraget för två barn inklusive flerbarnstillägg.

• Ersättning via FPT kan vara betydande för familjeekonomin under föräldraledigheten. Försäkringen medför att många familjer tjänar på jämn fördelning av föräldraförsäkringen.

• För föräldralediga ger anmälan om uttag av FPT också automatisk inbetalning till avtalspensionen via premiebefrielseförsäkringen. Det motsvarar cirka 1.125 kronor per månad till avtalspensionen vid en månadslön på 25.000 kronor.

Källa: LO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.