Foto: Scanpix

Lockpriserna på väg tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Ny statistik visar att mäklarna inte justerar upp utgångspriserna i samma takt som försäljningspriserna ökar.

Så kallade acceptpriser infördes i augusti 2011 och skulle ta udden av heta budgivningar. Genom att ange ett utgångspris som säljaren skulle vara beredd att acceptera skulle lockpriser försvinna.

Men ny statistik visar att glappet mellan start- och slutpriser har ökat de senaste månaderna.

Lockpriser i Stockholm

Bostadsannonssajten Bovision och Valueguard har jämfört utgångspriser och försäljningspriser och konstaterar att skillnaden mellan dem har ökat de senaste månaderna.

”Till slut tappar pengar värde”

Ninnie Sidesiö sålde sin lägenhet på Kungsholmen för en månad sedan. Då hade hon ett accepterat pris, med det blev budgivning och hon fick mer än vad hon väntat sig.

När hon sedan skulle köpa så upptäckte hon en hel del lockpriser.

– Det är ju jättetråkigt att hamna i en budgivning där det inte går att hänga med. Till slut får pengarna inget värde: Man bollar hundratusentals kronor som de vore hundralappar, säger Ninnie Sidesiö.

Ser över systemet

Mäklarsamfundet menar att den senaste tidens förändringar i bostadsmarknaden i Stockholm har gjort prissättningen svårare.

– Kombinationen av brist på utbud, stark efterfrågan och den väldigt kraftiga prisutvecklingen gör att det är en utmaning att göra de värderingar man ska göra, säger Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken.

Just nu håller Mäklarsamfundet på att se över hur systemet med de accepterade priserna. Det görs varje år och hitills har man varit nöjd med utfallet.

När Ninnie Sidesiö hittade sin blivande lägenhet gjorde hon som allt fler gör i dag: Hon ringde mäklaren, fick se bostaden före visning och lade ett bud högre än det accepterade priset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lockpriser i Stockholm

Mer i ämnet