Foto: Svt

Löfvén besökte Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Igår besökte socialdemokraternas ledare Stefan Löfvén Karolinska sjukhuset. Tillsammans med oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson lyssnade han på personalens berättelser om sjukhuskrisen.

Makt över sjukvården i Stockholm, det har han inte Stefan Löfvén, till Karolinska i Solna kommer han för att lyssna. Det är Vårdförbundet och kommunal har bjudit in till en diskussion om kaoset på akutmottagningarna, överbeläggningar och en stor personalbrist.

– Jag är orolig både som Stockholmare och som politiker så jag vill ta del direkt om det vårdpersonalen har att berätta, säger Stefan Löfvén till ABC.

ABC: Vad har berört dig mest av det du hört här under mötet?

Det är att personalen sliter så hårt och känner sig så otillräckliga. De vill göra ett bra jobb. De har en yrkesstolthet naturligtvis, och vill vårda patienterna på ett jättebra sätt men så finns det för få platser, för lite resurser.

– Det är en ohållbar arbetsmiljö som är väldigt stressig, säger Henrietta  Berg, sjuksköterska på hjärtkliniken.

Debatten om krisens orsaker vill han inte ge sig in i men sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldts får ändå en känga av s-ledaren för att hon i intervjuer lagt hela ansvaret på Karolinskas ledning.

– Jag tycker att det börjar bli rätt vanligt på den moderata sidan: det är alltid någon annan som är ansvarig, man skjuter alltid ifrån sig problemet. Och det är klart, då slipper man stå med det själv. Men det går inte som politiker att göra det. Man har ett ansvar utifrån olika perspektiv och det gäller att ta det ansvaret och försöka lösa probelmen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Stockholm

Mer i ämnet