Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra anledningen till varför föraren ansågs olämplig att framföra pendeltåget utan tågvärd. Foto: Ellen Pan/SVT/SVT grafik

Lokförare underkändes av instruktör – sattes ändå i trafik

Uppdaterad
Publicerad

Tågvärdarna togs bort i början av mars. Lokförares förmåga att köra utan tågvärd hade för vissa tidigare bedömts av instruktör. En av dem som underkändes fick köra ändå, enligt uppgifter som SVT tagit del av.

MTR:s lokförare har genomgått en grundutbildning för att köra utan tågvärd. Utbildningen har bestått av en interntutbildning, en klassrumsledd lektion och avsatt tid för att gå igenom utbildningsmaterial. Vid önskan ska man även få chansen till att åka tillsammans med en kollega.

Innan beslutet om slopade tågvärdar återigen fastslogs hade vissa lokförare även fått chansen att köra utan tågvärd och bli bedömd av instruktör, utöver den obligatoriska utbildningen. Flera lokförare SVT Stockholm talat med uppger att de blev underkända, och i ett fall har det styrkts med underlag. Kort därpå sattes den underkända föraren i trafik utan tågvärd.

– Jag känner mig inte alls säker, jag mår jättedåligt, säger föraren.

Bedömningen inte avgörande

MTR menar att instruktörernas medåkning och bedömning var i syfte att upptäcka eventuella brister för att kunna sätta in rätt insatser. SVT Stockholm har tagit del av samtal mellan lokförare och närmsta chef, där man efterfrågar mer utbildning – men där man får till svar att grundutbildningen är tillräcklig.

I klippet: hör Joakim Sundh, MTR:s vd, svara på händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågvärdarna tas bort från pendel

Mer i ämnet