Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör lokföraren Svante Löfstedt och hans kollegor ge sin syn på pendeltågskrisen i Stockholm. Foto: SVT

Lokförarens kritik mot MTR: ”Börjar närma sig en kollaps”

Uppdaterad
Publicerad

Många lokförare och tågvärdar har hört av sig till SVT för att kommentera det kaotiska läget i pendeltågstrafiken. Och de har en annan bild än deras arbetsgivare MTR.

MTR:s ledning har flera gånger hävdat att pendeltågskaoset i Stockholm huvudsakligen beror på en generell lokförarbrist, sjukfrånvaro och semester.

Men uttalandena som gjorts har väckt stor ilska bland många av MTR:s lokförare.

– Man hade planerat för att köra 30 procent av tågen utan tågvärdar. Men när man insåg att det inte skulle gå står man där man står, säger Nils Westberg, lokförare på MTR.

Enligt uppgifter till SVT ska runt 90 procent av lokförarna ha motsatt sig att köra utan tågvärdar. Enligt lokföraren Nils Westberg Ahlmark är det flera lokförare som nu är i tjänst, men inte kör tåg.

I videon ovan: Hör lokförarna berätta varför man inte vill köra utan tågvärdar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många lokförare är starkt kritiska till MTR och menar att deras hantering av tågvärdsfrågan är det som skapat pendeltågskaoset. Foto: SVT/Ellen Pan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.