Tågvärdar och lokförare tror tågfärderna blir otryggare med den nya kameralösningen. Foto: SVT

Tågvärdarna tillfälligt kvar – MTR pausar avvecklingen

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade avvecklingen av tågvärdar på pendeltågen pausas nu i sista sekund av MTR, skriver tidningen Mitti. Orsaken anges vara att det skulle krocka med att Trafikverket skulle införa ett nytt IT-system och det skulle kunna bli en för stor belastning. Protester från tågvärdar och lokförare ska inte ha med saken att göra.

Avvecklingen av tågvärdar på pendeltågen har varit planerad sedan länge. Tanken var att de skulle ersättas med kameror och nu i december skulle vart tredje pendeltåg köras utan tågvärdar, men så blir det inte, skriver Nyheter – Mitt i

Enligt MTR skulle Trafikverkets stora byte av IT-system 11 december för spårplanering göra det komplicerat.

– Vi insåg att det skulle kunna bli en alltför stor belastning för oss att implementera vår förändrade arbetsmodell fullt ut samtidigt som de ska byta sitt system. Så vi valde att backa, säger Niklas Ekström, presstalesperson på MTR, till Mitti.

Osäkert läge

Istället kommer ett-två tåg om dagen köras utan tågvärdar ombord. Det här gäller bland annat sträckan Stockholm-Uppsala säger presstjänsten på MTR till SVT.

MTR säger att protesterna från tågvärdar och lokförare inte har påverkat beslutet och att de planerar att fortsätta avvecklingen framöver. Den nya politiska majoriteten i Region Stockholm har däremot sagt att de ska stoppa avvecklingen av tågvärdar i januari när de kan fatta beslut i trafiknämnden. Hur det egentligen blir med tågvärdarnas vara eller inte vara på pendeltågen är därför osäkert i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.