Många löpare uträttar sina behov i naturen under Lidingöloppet.

Löpare uppmanas att inte kissa och bajsa i naturen på Lidingöloppet

Uppdaterad
Publicerad

Det är 55e året i rad som Lidingöloppet arrangeras och ett återkommande problem har varit att löparna uträttar sina behov ute i naturen, istället för att ta sig till närmaste baja-maja. Även i år har arrangörerna kämpat med att hitta en lösning.

Förra året lockades 100 000 besökare till evenemanget och i år räknar arrangörerna med minst lika många besökare.

Många löpare uträttar sina behov ute i naturen istället för att använda de mobila toaletterna. Det är något som upprört många Lidingöbor och arrangörerna har fått arbeta hårt för att lösa problemet. 

– Vi har satt upp skyltar i bostadsområdena och bett om att man inte ska göra sina behov ute utan gå på toaletterna, men det blir stressigt och nervöst och sådär. Vi gör allt vi kan och vi hoppas att folk respekterar det, men vi kan inte vara poliser som står och säger ”du får inte gå på toaletten här”, men vi kämpar på med det, säger Nina Engberg, generalsekreterare på Lidingöloppet.

Förra året satte man in 40 procent fler baja-major inför loppet och i år har man satt in ännu fler.

– Vi har tittat på och analyserat var de behöver vara, men framförallt vill vi uppmana och informera att man inte ska kissa i naturen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.