Lugnt på bostadsmarknaden – priserna stannar av

Uppdaterad
Publicerad

Står Stockholms bostadsmarknad inför ett trendbrott? I Svensk Mäklarstatistiks senaste rapport har prisutvecklingen på bostadsrätter stannat av. Enligt Valueguard backar till och med priserna något.

Går man tre månader tillbaka i tiden så har priserna gått upp 2 procent i centrala delen av Stockholm, men den senaste månaden syns ingen prisutveckling alls.

– Men då måste vi tänka på att vi kommer från en period med snabbt stigande priser, säger Per-Arne Sandegren, pressansvarig på Svensk Mäklarstatistik, till SVT Nyheter Stockholm.

Han fortsätter:

– Kvadratmeterpriset på Stockholms centralare delar ligger nu på 90.000 kronor. Vasastan och Norrmalm ligger ännu högre, på 100.000 kronor per kvadratmeter.

Samtidigt sjönk antalet nya objekt på bostadsmarknaden under april månad jämfört med samma månad 2016, vilket troligtvis beror på att amorteringskravet var på väg att införas.

Bostadsrätterna backar

Enligt Valueguards bostadsstatistik så backar prisutvecklingen till och med lite i Stockholm. Bostadsrätterna backar med 0,2 procent och villapriserna ökar 0,8 procnet. På ett år har bostadsrätterna ökat med 4,7 procent och villapriserna har ökat med 4,8 procent.

Bostadspriserna har det senaste året stigit mer i Göteborg och Malmö jämfört med Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.