Lurade sina grannar på miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Bedrägeriet mot bostadsrättsföreningen Rektangeln 22 ovanför Ringengallerian på Södermalm lider mot sitt slut. För drygt sex år sedan försökte styrelsen lura till sig miljontals kronor, men nu faller snart den sista domen.

Strax intill Skanstull på Södermalm ligger bostadsrättsföreningen Rektangeln 22. Kvarteret kom i strålkastarljuset när det uppdagades att styrelsen hade försökt lura sina hundratals grannar på miljonbelopp genom att betala ut stora summor pengar till ett bolag kopplat till en av styrelsens ledamöter.

När historien rullades upp var det många boende i området som blev chockade.

– Det var väldigt oroligt i föreningen då. En sådan investering man gör i sin lägenhet kan vara det största man gör i sitt liv, så man blir ju väldigt orolig att det ska gå fel, säger Leif Ladeby, som i dag är ordförande för bostadsrättsföreningen Rektangeln 22.

Nu har ett flertal domar i de olika turerna kring Rektangeln fallit och medlemmarna har hittills fått tillbaka omkring åtta miljoner kronor.

”Paradexempel på civilkurage”

Göran Olsson blev involverad i händelsen i ett tidigt stadium genom sin vd-post för SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum.

– Jag tycker det var ett paradexempel på när man mobiliserade sitt civilkurage. Plötsligt tyckte man att gränsen var passerad. De kastade ut den gamla styrelsen och tog in en ny. Jag tycker det är fantastiskt, säger han.

Om alla pengar kommer tillbaka till bostadsrättsföreningen beror på betalningsförmågan hos den dömde kassören, som drev bedrägeriet.

Föreningen sätter punkt

Den över sex år långa rättsprocessen ser snart sitt slut, och medlemmarna i föreningen kan en gång för alla sätta punkt för händelsen.

– Vid slutet av 2013 började vi kunna jobba som en vanlig bostadsrättsförening med problem med avlopp och värme. Att vi kan lämna det här bakom oss och bli som alla andra känns jätteskönt, säger Leif Ladeby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.