Foto: TT

M: ”Inför tunnelbanepoliser”

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningar om hot och våld i kollektivtrafiken ökar. Nu vill trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons(M) införa tunnelbanepoliser istället för att SL själva ska betala vaktbolag i trygghetsskapande syfte.

Antalet larm till SL:s trygghetsnummer ökade från 1.921 till 11.995 mellan åren 2011 till 2015. Anmälningarna registreras genom samtal till SL:s larmväxel som infördes 2011.

Enligt Dagens Nyheter som under onsdagen rapporterar om nyheten minskar antalet klagomål om musikanter och tiggeri. Däremot har anmälningar om hot, våld, rån och ofredande ökat kraftigt.

Enligt trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons(M) känner sig resenärer mer trygga i dag än 2010. Han hänvisar då till en undersökning som SL själva genomfört. Enligt honom bör tunnelbanepoliser inför igen.

– Vi måste få fler synliga och patrullerande poliser i tunnelbanan. På åttiotalet hade vi 150 tunnelbanepoliser, i dag finns bara en handfull kvar. Jag är inte jätteglad över att polisen tagit ett steg tillbaka och att vi får fylla det tomrummet med våra egna resurser, säger han till DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer