Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) vill se ett nationellt förbud mot tiggeri. Foto: Moderaterna i Stockholms stad

Moderaterna: Tiggeriet ska förbjudas

Publicerad

Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och partikollegan Tomas Tobé skriver i en debattartikel i SvD att ”Stockholmarna har rätt – tiggeriet ska förbjudas”.

”Att tigga är på väg att normaliseras i vår huvudstad. Erfarenheter visar att tiggeri inte är en väg ut ur fattigdom för någon” så inleder Stockholms oppostionsborgarråd Anna König Jerlmyr och Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé debattartikeln i Svenska Dagbladet.

Sex av tio stockholmare vill införa ett förbud mot tiggeri, visar en undersökning av Novus som SVT Nyheter Stockholm lät göra i juli. Nu lyfter Moderaterna frågan på nytt.

– En majoritet av stockholmarna vill förbjuda tiggeri. Vi moderater håller med dem och tycker att väljarna har rätt att förvänta sig att politiken agerar. Men hittills har Socialdemokraterna i Stockholms stadshus och i regeringen vägrat att agera, skriver Anna König Jerlmyr och Tomas Tobé.

”Kan inte förbjuda möjligheten att be om en slant”

I oktober 2017 var det bara Moderaterna och Sverigedemokraterna i stadshuset som ville införa ett tiggeriförbud. De övriga sju partierna tyckte att det är fel att förbjuda tiggeri i Stockholm.

– Vi kan inte förbjuda möjligheten att skänka en slant eller möjligheten att be om en slant, sa Karin Wanngård (S), finansborgarråd, till SVT Nyheter Stockholm i oktober 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.