Lena Berke, ordförande i Centrala Etikprövningsnämnden. Foto: TT

Etikprövningsnämnden: Märkligt att Karolinska Institutet friade honom

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om forskningsfusk, det slår den centrala etikprövningsnämnden fast, efter att ha granskat strupkirurgen Paolo Macchiarinis samtliga forskningsartiklar i de konstgjorda luftstruparna.

Därmed gör nämnden motsatt bedömning mot vad Karolinska institutet gjorde för två år sedan. Då sa nämligen rektorn för Karolinska Institutet, Anders Hamsten, att institutet hade fullt förtroende för Paolo Macchiarini som forskare och att Macchiarini inte gjort sig skyldig till oredlighet i forskning.

Nu – två år senare – tolkas samma utredningsunderlag annorlunda och Lena Berke som är ordförande i Centrala Etikprövningsnämnden tycker att Karolinska Institutets bedömning är märklig.

Märklig bedömning

– Vårt yttrande innebär ju att vi har funnit att de har gjort sig skyldiga till vetenskaplig oredlighet. Sen kan man också tycka att det var konstigt att Karolinska Institutet friade Macchiarini i första omgången. Det tycker vi är märkligt. Det står i vårt yttrande, säger Lena Berke ordförande i Centrala Etikprövningsnämnden.

Paolo Macchiarini är strupkirurgen från Schweich som skapat stora rubriker i Sverige. Under hans ledning och i hans forskningsprojekt med konstgjorda luftstrupar opererades tre patienter på Karolinska sjukhuset i Solna. Alla tre patienter är idag döda.

Förskönade sin forskning

Men utredningen gäller inte hans roll som kirurg utan den som forskare och de sex artiklar som publicerades i ämnet. Artiklar som alla beskrev operationerna som lyckade.

– Det som vi tycker är allvarligt är alltså det förskönande, att man undanhåller alla negativa saker som man kan säga om den här forskningen och det är väldigt allvarligt. Forskningen ger en helt vilseledande bild, säger Lena Berke.

Yttrandet ligger nu till grund för KI:s fortsatta bedömning och drabbar även de forskare som skrivit under artiklarna.

Det gick inte rätt till

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, är ”lättad” över beskedet.

– Nu finns det svart på vitt på att det inte gick rätt till. Det var forskningsfusk, skriver hon i ett uttalande till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.