Mahmoud och hans familj tvingas flytta efter Lidingös beslut

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag är kommuner inte längre skyldiga att erbjuda boende för nyanlända. Lidingö är en av de kommuner som bestämt sig för att säga upp hyreskontrakten för de nyanlända som kom för två år sen.

– Det är en dålig känsla att bo på en plats och kommunen inte vill att man ska stanna kvar. Vi vet faktiskt inte vad vi ska göra, säger Mahmoud Mamo som är en av de drabbade.

Mahmoud Mamo bor med sin fru Nour och deras två barn. De blev anvisade till Lidingö enligt bosättningslagen för snart två år sedan.

– Lidingö stad sa att vi kan bo i lägenheten så länge vi behöver, säger Mahmoud.

Nour och Mahmoud Mamo. Foto: SVT

”Vi blir chockade, trötta och ledsna”

Mahmoud och Nour har ett tillsvidarekontrakt på sin lägenhet men i januari fick ett brev där det stod att de var tvungna att flytta.

– Vi har många kompisar och trevliga grannar men nu blir vi chockade, trötta och ledsna, säger Mahmoud.

I oktober 2017 fattade nämligen Lidingö stad ett beslut som innebär att alla nyanlända som anvisats till Lidingö från och med 1 mars 2016 får behålla sina hyreskontrakt i max två år.

– När du kommer till Sverige, får uppehållstillstånd och kommunplaceras så är du under de första två år i etableringsfasen. Därefter ska man vara precis som vem som helst i landet, där vi alla är ansvariga för vår egen boendesituation, sa Carl-Johan Schiller (KD), kommunalråd i Lidingö, i SVT:s Morgonstudion igår. 

”Om vi flyttar måste vi börja om igen”

Miljöpartiet i Lidingö har överklagat beslutet om att säga upp alla hyreskontrakt till Förvaltningsrätten.

– I bosättningslagen är det tydligt att det är kommunen som har ansvar för boendet. Sen är det inte rimligt att förvänta sig att de här personerna kollektivt ska kunna klara att fixa bostäder på Lidingö efter två år. Det är bättre att ha en individuell prövning där man går igenom varje person för att se vilka förutsättningar de har, sa Patrik Sandström (MP), gruppledare i Lidingö, i Morgonstudion igår.

Patrik Sandström (MP). Foto: Morgonstudion 28/2-2018

Mahmoud säger att han har lärt sig svenska och tagit körkort för att kunna få jobb och integreras i samhället. Att flytta skulle, enligt honom, vara ett steg tillbaka.

– Jag kämpar för att komma in i samhället men om vi flyttar till annan stad måste vi börja om igen, det är mycket dåligt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.