Idag beslutade landstingsstyrelsen att utreda om finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) är jävig. Foto: TT arkiv

Landstingsstyret svänger om extern granskning av konsultfakturor på Karolinska

Publicerad

Under ett extrainsatt möte i dag beslutade landstingsstyrelsen att utreda om finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) varit jävig i förhållande till sina make, som är upphandlingschef på Karolinska.
Men alliansen går dessutom med på oppositionens tidigare krav på extern granskning av alla konsultinköp och personkopplingar på Nya Karolinska.

Ett extrainkallat landstingsstyrelsemöte i morse beslutade enhälligt att utreda om finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) gjort sig skyldig till jäv. Hennes make är nämligen upphandlingschef på Karolinska sjukhuset.

– Det råder full enighet i frågan, säger Caroline Opsahl, pressekreterare för Moderaterna.

Svenonius kan ha gjort sig skyldig till att ha gynnat sin make på ett sätt som hon inte skulle ha gjort om det var någon annan som var upphandlingschef. Detta då hon den 2 februari deltog i ett möte som beslutade om att inte externgranska konsultinköp och eventuella jävsförhållanden på Nya Karolinska, något som har kritiserats av jurister.

Sedan i söndags kväll stod det klart att landstinget skulle utreda frågan. Irene Svenonius (M) kommer inte delta i utredningen eller beslut som har att göra med frågor som kan uppfattas som jäv i framtiden.

”Stockholmarna förtjänar klarhet”

Men nu svänger alliansen alltså även i sin tidigare hållning att det inte behövdes en extern granskning kring personkopplingarna runt alla de kritiserade och dyra konsultfakturor, varav en del visat sig sakna underlag. Idag meddelar man att man gör gemensam sak med oppositionen och initierar en sådan.

– Det viktigaste för mig är att vi nu enat kan gå vidare i vad som ska granskas och hur vi ska granska det. Det tror jag är en väldigt viktig signal till skattebetalare i Stockholms län, säger Kristoffer Tamsons (M) till SVT Stockholm. Tamsons är trafiklandstingsråd men har efter jävsmisstankar mot Svenonius, tagit hennes hennes plats som talesperson i allt som rör granskningen av konsultfakturorna.

Oppositionen är nöjd med att finanslandstingsrådet granskas. Men man anser att läget är så pass allvarligt att en kriskommission bör tillsättas där alla utredningar samlas.

– Stockholmarna förtjänar klarhet i alla försvunna konsultfakturor, olämpliga personkopplingar och misstänkta jävförhållanden, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

Ansvarig för utredningen är landstingsdirektör Malin Frenning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen på Nya Karolinska

Mer i ämnet