Mäklarbranschen vill stoppa lockpriser

Uppdaterad
Publicerad

Lockpriser har länge varit ett problem i bostadsannonser, men nu vill branschen att det stoppas. Fastighetsmäklarförbundet föreslår jämförelsepriser, som visar vad liknande objekt sålts för i området.

Att köpa ett hus eller en bostadsrätt är ofta en av de största affärerna man gör i livet. Det finns många fällor och orosmoment. Lockpriser är ett av dem.

När mäklaren medvetet satt ett pris långt under vad de tänkt sälja för, för att skapa intresse och dra igång budgivning. Ett fenomen som strider mot god mäklarsed.

För fyra och ett halvt år sedan infördes så kallat acceptpris i bostadsannonserna, alltså det lägsta pris som säljaren kunde tänka sig att acceptera. Det här var tänkt att råda bot på det allt större problemet med att slutpriserna på bostäder hamnade långt över utgångspriset i annonsen.

”Steg oresonligt”

Hur det gick? Nja, inte särskilt bra. Försäljningspriset hamnar fortfarande ofta långt över acceptpriset i annonsen.

– Det är jättetråkigt. Min dotter har precis köpt en bostadsrätt så vi tittade runt mycket och ibland steg priserna helt oresonligt. Det är jättetråkigt med lockpriser, säger Caroline Fleetwood från Lidingö.

Ska ge bättre underlag

Branschorganisationen Fastighetsmäklarförbundet vill se till att detta stoppas och föreslår något de kallar statistiskt jämförelsevärde, som de menar ska ge kunderna en ny typ av opartisk information och ge ett bättre beslutsunderlag för den stora bostadsaffären.

– Vi vill ge konsumenterna en mycket bättre vägledning. Det kommer att vara ett utgångspris precis som tidigare men det här statistiska jämförelsevärdet kommer också att finnas, som mäklaren också kan kommentera. På det här sättet får konsumenten en bra vägledning att ta beslut om man vill gå på visning eller inte, säger Erik Olsson, förbundsordförande för Fastighetsmäklarförbundet.

När en mäklare lägger ut en bostad på marknaden är det tänkt att spekulanten ska få se ett statistiskt jämförelsevärde. Det baseras på liknande bostäder som sålts i området och beräknas på bland annat adress, bostadens storlek och avgift till föreningen. Det ska dessutom presenteras tillsammans med en lista på 10 slumpmässigt utvalda referensbostäder.

Förbättra förtroendet för branschen

På det här sättet vill Fastighetsmäklarförbundet även förbättra förtroendet för mäklarbranschen.

– Förtroendet för fastighetsmäklare i sig är ganska högt, men förtroendet i just den här frågan, lockprisfrågan, där är det lågt. Jag tror att det bara är 20 procent av tillfrågade som är nöjd med hur priserna sätts idag och det är ett underbetyg, då måste vi göra något, säger Erik Olsson.

– Jag tycker det låter jättebra, det är väldigt bra information som gör att man får en bättre bild av läget, så man inte tror att man kan köpa den där lägenheten eller våningen man vill ha och sedan skjuter priset i höjden. Det verkar bra, säger Caroline Fleetwood.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.