Den nya Väsbyalliansen som tar över styret i Upplands Väsby: Margareta Hamark (L), Oskar Weinmar (M), Roland Storm (VB), Maria Fälth (KD) och Ann-Christin Larsson Frickner (C). Foto: Väsbyalliansen

Maktskifte i Upplands Väsby

Uppdaterad
Publicerad

Det blir maktskifte i Upplands Väsby. Förra mandatperioden styrdes kommunen av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Väsbys Bästa, men nu byter Väsbys Bästa sida och ingår i ett minoritetsstyre tillsammans med Alliansen.

Den nya koalitionen, som döpt sig till Väsbyalliansen, får tillsammans 25 av 51 mandat och har därmed inte någon egen majoritet. Men Moderaternas gruppledare Oskar Weinmar tror ändå att koalitionen ska kunna få igenom sin politik.

– Jag ser goda förutsättningar för att styra kommunen. Både förra mandatperioden när vi var i opposition, men även förrförra när vi styrde, så har det funnits en bra samsyn i flera frågor och ett brett stöd bland partierna, säger Oskar Weinmar (M). Han framhåller också att många av landets kommuner styrts i minoritet under den förra mandatperioden, liksom Stockholms läns landsting.

”Visat god vilja att komma framåt”

Väsbys Bästa ingick under förra mandatperioden i den styrande majoriteten med de rödgröna partierna. Men Oskar Weinmar tror ändå inte att det kommer bli några problem att styra tillsammans med ett parti som tidigare styrt med partier på den andra sidan blockgränsen.

– Vi har haft en bra dialog med dem tidigare även om vi stått på olika sidor av oppositionsgränsen, så att säga. I samtalen efter valet har de visat en god vilja att komma framåt. Jag blev nästan överraskad över att det finns en så bred samsyn i många frågor. Jag tror det här kommer gå jättebra, säger Oskar Weinmar (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.