Förlossningen blev en mardröm, och mamman omkom efter att hennes hjärta stannade och hon återupplivades för sent. Foto: TT

Pappan: Varför gjorde ingen något?

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna som dog i samband med sin förlossning på BB Sophia i augusti var mycket liten till växten, och barnet var stort. ABC har tagit del av pappans detaljerade berättelse om vad som hände på BB Sophia den 24 augusti.

Paret hade varit gifta i tretton år. För fem år sedan sökte de hjälp på fertilitetsklinik. Först i slutet av förra året lyckades behandlingen. Ett barn var på väg. Ett barn som växte snabbt.

– Mödravårdscentralen gjorde en skattning av födelsevikten som låg nära de 4,8 kilo som barnet sedan vägde. Mamman var samtidigt liten till växten, endast 153 centimeter lång, säger pappans advokat Michael  Lindblom.

Födande kvinna dog

Enligt pappan var det ingen som föreslog kejsarsnitt.

Förväntansfulla

Lördag den 23 augusti åker paret in till BB Sophia. Kvinnan har då haft tilltagande värkar i två dygn.

”Allt känns så fantastiskt underbart och min hustrus ansikte lyser av lycka att nu äntligen så är det dags”, skriver pappan i sin rapport.

Men förlossningen blev svår. På söndagmorgonen är kvinnan uppgiven.

Kan inte andas

Hon orkar inte krysta, personalen uppmanar pappan att böja fram mammans huvud för att hålla kvar hennes luft så att hon ska kunna krysta bättre. Pappan beskriver hur hon hamnar i ett ”fällknivsläge”. Mamman ropar att hon inte kan andas. Personalen pressar henne ytterligare, enligt pappan.

Barnets huvud kommer ut, men barnet sitter fast med skuldrorna, ett livshotande tillstånd. Fyra läkare och barnmorskor arbetar febrilt med att försöka dra ut barnet.

Samtidigt upptäcker pappan att mamman inte andas.

– Han ser att ansiktet övergått i en gråaktig ton, läpparna är blåa. Han ropar på personalen, men får ingen reaktion. Han ropar igen, ingen reaktion, de är så fokuserade på att få ut barnet. Det är först efter tre-fyra minuter när de vill att hon ska ställa sig på alla fyra som de upptäcker att hon är okontaktbar. Då utbryter tumult, berättar Michael Lindblom.

Omfattande hjärnskador

”Personalen famlar runt utan destination, jag ser skräcken i deras ansikten”, skriver pappan i sin redogörelse.

En läkare hoppar upp i sängen och gör hjärt-lungräddning. Pappan får inte vara kvar utan visas ut i korridoren.

Barnet föds strax före tio. Strax efter tolv kommer mamman till Karolinska sjukhuset.

– När hon kommer in på KS konstaterar man direkt att hon har omfattande hjärnskador, till följd av syrebrist, säger pappans advokat Michael Lindblom.

En dryg vecka senare dör mamman.

Anmält

– BB Sophia anger att hon drabbats av cirkulationskollaps. Det som hänt är att hjärta och andning avstannat, hjärnan får inte syre och då blir det skador direkt. Alltför lång tid går innan man får igång hjärta och andning igen, tillägger Michael Lindblom.

Pappan har anmält BB Sophia till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och ställer en rad frågor till BB Sophia.

  • Varför diskuterades aldrig kejsarsnitt överhuvudtaget?
  • Varför fick hon ingen syrgas?
  • Varför kontrollerades inte puls och blodtryck?
  • Varför gjordes inget när jag ropade att hon inte andas?

BB Sophia har tidigare meddelat att man bedömer att allt har gått rätt till i den kritiska situationen och vill inte kommentera vidare under pågående utredning.

Riskförlossning

ABC har sökt flera av landets ledande förlossningsläkare. Ingen vill uttala sig om det aktuella fallet, men flera säger att när mamman är kortvuxen och barnet är stort kan det finnas risk för komplikationer.

– Det som kan hända är att förlossningen blir utdragen, att barnet inte tränger ner i förlossningskanalen så att man behöver snitta. En annan komplikation som kan inträffa är att barnet fastnar med axlarna, säger Sissel Saltvedt, förlossningsöverläkare på Södersjukhuset.

Några riktvärden för vid vilket storleksförhållande mamma/foster som man ska göra kejsarsnitt finns däremot inte.

Oklart

Pappan har nu fått hem sin dotter. Det är fortfarande oklart om hon drabbades av skador under den svåra förlossning på BB Sophia som tog hennes mammas liv.

BB Sophia har avböjt att kommentera pappans berättelse. Praktikertjänsts pressansvarige meddelar dock idag att det inte fanns någon information om barnets vikt i kvinnans journal från Mödravårdscentralen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Födande kvinna dog

Mer i ämnet