Solna tingsrätts byggnad, ingången framträdande i bilden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kinesiska kommunistpartiet vill ha kontroll på kinesiska medborgare som befinner sig utomlands” säger Björn Jerdén chef över Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska Institutet. Foto: TT

Man häktad för olovlig underrättelseverksamhet

Uppdaterad
Publicerad

En man i 60-årsåldern misstänks för att i fem års tid spionerat i Sverige på uppdrag av kinesiska underrättelsetjänsten. Han har nu häktats vid Solna tingsrätt.

– Kommunistpartiet vill föregripa och undvika alla typer av potentiella hot mot enpartistyret i Kina, säger Björn Jerdén chef över Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet (UI).

Mannen, som är skriven på en adress i Hässelby i västra Stockholm, misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet mot person, enligt Åklagarmyndigheten.

– Mannen misstänks för att på uppdrag av den kinesiska underrättelsetjänsten olovligen ha samlat in uppgifter och underrättelser om personer i den uiguriska miljön. Ärendet är mycket känsligt och befinner sig i ett tidigt stadium i utredningen, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist, som leder förundersökningen, i ett pressmeddelande.

Enligt handlingar från tingsrätten framgår det att underrättelseverksamheten ska ha pågått sedan 2019 i Hässelby och andra platser i landet. Den misstänkte greps i söndags morse.

Mannens försvarare vill inte uttala sig i hur han ställer sig till misstankarna.

– Åklagaren har beslutat om yppandeförbud så jag kan inte säga någonting alls, säger försvarsadvokat Nils Hillert.

Kina och uigurer

Det har länge varit spänt mellan folkgruppen uigurer och majoritetsgruppen hankineser Xinjiangregionen i nordvästra Kina. Redan i början av 30–talet ville den i huvudsak muslimska folkgruppen bilda en egen stat – Östturkestan. Men landets historia blev kort. Efter revolutionen i Kina blev området istället provinsen Xinjiang.

De senaste åren har Kina tagit i med hårdhandskarna mot vad de kallar ”islamistiska separatistiska strömningar”. Ett flertal stora avslöjanden om så kallade omskolningsläger av bland annat uigurer har gjorts.

Företrätt uigurers intressen – och vittnat i liknande spionmål

Den misstänkte mannen har tidigare varit företrädare för uigurernas internationella organisation. Enligt domstolshandlingar från ett spionmål i Sverige från 2010, där han vittnade, framgår det att han kom till Sverige för över 25 år sedan.

Rättsfallet han vittnade i 2010 var ett nästan identiskt brott som det han nu själv är misstänkt för. Då dömdes en man för grov olovlig underrättelseverksamhet efter att ha kartlagt exiluigurer i Sverige för kinesiska statens räkning.

I videon förklarar Björn Jerdén vid Nationellt kunskapscentrum varför Kina utövar flyktingspionage i Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Situationen för uigurer i Kina – på 60 sekunder Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.