Jonas Wahlström, chef för Skansen-Akvariet, som själv blev vittne till händelsen visar skyddsbarriären runt krokodilerna. Foto: Rasmus Ejneberg/SVT

Man biten av krokodil på Skansen

Uppdaterad
Publicerad

En man har blivit biten av en krokodil på Skansen-Akvariet i samband med en privat tillställning. Mannen fördes till sjukhus för vård.

– Han var rejält bandagerad när han fördes dit, sa polisens RLC-befäl Mikael Pettersson på tisdagskvällen.

På tisdagskvällen anordnades en privat fest på Skansen-Akvariet i Stockholm. Vid 21.51 larmas polis och räddningstjänst dit sedan en festdeltagare blivit biten av en krokodil.

Enligt Skansen-Akvariet ska mannen klättrat upp på en del av anläggningen som ligger intill glaset för att hålla ett tal till gästerna. Han stod med ryggen mot krokodilerna och sträckte en arm bakåt över skyddsbarriären då krokodilen bet honom.

– Då var det en krokodil på insidan som tyckte att ”det där, det biter jag tag i”, berättar Skansenakvariets chef Jonas Wahlström. Han var själv på festen, men hann inte ingripa innan olyckan var ett faktum.

Förundersökning inledd

Mannen, som är 79 år, fördes med ambulans till Karolinska. Sjukhuset säger till TT att mannens tillstånd är stabilt.

– Men han var rejält bandagerad när han fördes dit. Sjukvården får titta närmare på det, sade polisens RLC-befäl Mikael Pettersson på tisdagskvällen.

Misstänker ni något brott i samband med det här?

– Vi ska prata med mannen och med arrangören för att se vad som har hänt och om något brustit.

Senare meddelar polisen att man inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada.

– Jag kan inte svara på varför man har gjort det, säger Mikael Pettersson.

Området kring krokodilerna är avspärrat. Foto: Rasmus Ejneberg/SVT

Ska se över skyddsbarriären

Har något sådant här hänt tidigare?

– Nej, jag har jobbat på Skansen i femton år och det här har inte hänt under mina år. Jag har aldrig hört att något sådant har hänt, säger Helene Winberg, presskoordinator på Skansen.

Skansen-Akvariet uppger att man nu ska vidta ytterligare åtgärder för att detta inte ska kunna hända igen.

– Det handlar om skyddsbarriären som är där inne, vi tittar på den. Det som inte kan hända hände ju, då måste vi se till att det inte alls kan hända, säger Yvonne Borg Nordlind, marknads- och kommunikationschef vid Skansen, till TT.

Trots olyckan håller turistattraktionen öppet som vanligt.

Krokodilerna på Skansen

Det finns totalt 23 krokodilarter i världen. Krokodilerna utgör en av de äldsta djurgrupperna på jorden i dag. De är också en av två djurtyper som ofta ser människan som mat. Det andra djuret är isbjörnen.

Hos Skansenakvariet finns två Kubakrokodiler. De blir omkring 4,5 meter långa och kan bli över 60 år gamla. Kubakrokodilen är en av de mest aggressiva krokodilarterna.

De två kubanska krokodilerna som nu finns hos Skansenakvariet skänktes först till en rysk kosmonaut som var på besök på Kuba 1978. Kosmonauten fick krokodilerna som en personlig gåva av Fidel Castro och tog dem med sig hem till Moskva. Med tiden skänkte han dem vidare till Moskva zoo.

De två krokodilerna skänktes sedan till Skansenakvariet 1981 och Vladimir Spitzin, direktören för Moskavs zoo, levererade dem personligen.

Krokodilerna la sina första ägg 1984. Äggen, som kläcktes i augusti samma år, blev till elva krokodilungar.

Källa/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.