Foto: Björn Lockström

Man sköts ihjäl vid polisinsats

Uppdaterad
Publicerad

Övertalningsförsök slutade med skottlossning.

En 69-årig man sköts av polisen i Husby i nordvästra Stockholm på måndagskvällen.

Mannen dog redan i lägenheten efter att lägenheten stormats. Polisen uppgav tidigare att han avled på sjukhus, men korrigerar nu uppgifterna.

Polisen hade kallats till en adress i Husby vid 18-tiden. En man som hade gått runt i Husby och hotat folk med en stor machetekniv.

– När vi kom dit försvann den här personen in i en lägenhet, säger Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Dök up med macheten i hand

Polisen skickade efter förhandlare och fick reda på att det även befann sig en kvinna i lägenheten.

Efter en timmes försök till förhandlingar gav polisen upp försöken. Mannen i lägenheten svarade inte när förhandlingsmännen försökte få kontakt, inte ens när de bröt upp dörren och försökte få kontakt på det sättet. Efter ett tag så drog han för persiennerna i lägenheten. När runt 20 minuter hade gått fruktade polisen för kvinnans liv och tog sig in i lägenheten.

– Då dök personen i fråga upp med macheten i hand. Poliserna kände sig då trängda och kastade en distraktionsgranat för att kunna övermanna honom. Det misslyckades också och då kände man sig tvingade att avlossa verkanseld. Jag tror att polisen kände att de handlade i akut nödvärn, säger Lars Byström.

Oklart om skottlossningen

Kvinnan som befann sig i lägenheten ska inte ha fått några fysiska skador enligt polisen. De vill inte gå in på vilken relation hon hade till den döde mannen.

Hur många skott han träffades av och hur många som sköt vill polisen fortfarande inte säga.

– Det får utredningen visa, och den håller Riksenheten för polismål i, säger Lars Byström, Stockholmspolisens presstalesman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisen sköt man i Husby

Mer i ämnet