Södermalmspolisen Viktor Adolphsson och området där den döde mannen hittades på måndagen. Foto: SVT/Lisa Liljefors

Man hittad död i lägenhet efter tre år

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hittade polisen en död man i en lägenhet vid Skanstull på Södermalm. Med hjälp av posten under brevinkastet kunde polisen konstatera att mannen legat död i sin lägenhet i över tre år.

– Det är vad patrullen på plats uppskattade av maten i kylskåpet, posten och mannens fickkalender, säger Viktor Adolphson, områdespolis i Trygghetsgruppen Södermalm.

Det är polisen Viktor Adolphson, polis på Södermalm som twittrat om händelsen. Han säger till SVT att det var en granne som larmade hyresvärden eftersom den avlidne personen inte synts till på länge. Enligt polisen ska den äldre mannen ha haft en sjukdomsbild.

– Personen har förmodligen dött hastigt. Radion stod fortfarande på. Den har stått på i tre år, säger Viktor Adolphson, områdespolis i Trygghetsgruppen Södermalm.

Äldreborgarrådet: ”Ofattbart tragiskt”

Stockholms stads äldre – och trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD) säger att händelsen är ofattbart tragisk.

– Det visar ju också hur farligt social isolering är. Vi har ett aktivt arbete för att bryta ofrivillig ensamhet hos äldre. Vi satsar bland annat på ungdomsbesök och ett matlyft med måltiden som redskap att försöka bryta social isolering, säger Erik Slottner (KD).

Ovanlig händelse

Enligt polisen är det ovanligt att personer hittas döda efter så lång tid.

– Men det händer. Oftast hittas den avlidne tidigare när personen inte dyker upp upp på möten eller saknas av anhöriga, säger Viktor Adolphson.

Nu pågår enligt polisen, en dödsfallsutredning utan misstanke om brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.