Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar Osman från föreningen Upprustningen, hur man stoppar en blödning. Foto: Leonora Toplica/SVT

Här lär sig Husbyborna att stoppa blödning vid en skjutning

Uppdaterad
Publicerad

I Husby kan allt från nattvandrande föräldrar till ungdomar lära sig hur man stoppar en blödning vid till exempel en skjutning. Erfarenhet av att vara först på plats, långt innan ambulans, har gjort att fler vill ha den kunskapen för att kunna rädda liv.

– Det tar sin tid innan ambulans och räddningstjänst har kommit, säger Maryam Osman, processledare på Folkets Husby.

Collective impact Husby är ett skyddsnät som startats av Folkets Husby där man tillsammans med flera aktörer från området har identifierat olika kriser och hittat lösningar, för att underlätta om man som Husbybo skulle befinna sig i en sådan kris.

En av de identifierade kriserna är skjutningar, där man nu ger utbildning till alla som vill gå kursen och lära sig hur man stoppar en blödning.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

– Vi har fått höra av de boende som befunnit sig i situationer där personer förblött på grund av att ambulansen inte kommit i tid, berättar Faisal Muse, processledare på Folkets Husby.

13 minuter

Enligt Region Stockholm finns det inte statistik för hur responstiden ser ut för varje stadsdel, då mediantiden slås ihop för samtliga områden i Stockholm. Men samtidigt kunde de ta fram tiden för november och oktober månad, där mediantiden ligger på 13 minuter i Järvaområdet

– När ambulansen inte kommer fram överhuvudtaget eller tar för långt tid, då är det ett misslyckande från våran sida, säger Patrik Söderberg, chefläkare prehospital vård vid Region Stockholm.

Starta klippet för att se Osman från trygghetsvandring visa vad man ska göra vid en katastrofblödning.

COLLECTIVE iMPACT HUSBY

Består av lokala aktörer som har gått samman för att uppnå ökat välbefinnande utifrån Husbybors behov.

Lokala aktörerna:

  • BK Järva
  • Folkets Husby
  • Galdem A Talk
  • Husby FF
  • Järvaskolan
  • Löparakademin
  • Rädda Barnen (PLV)
  • Stadsmissionen

Källa: Collective impact Husby

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet