Ett pendeltåg som utsattes för klotter i november i år. Foto: Brottsplats Sthlm

Män misstänks för omfattande klotter – SL kräver stort skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 35-års åldern greps i onsdags misstänkta för omfattande klotter mot tunnelbanevagnar och pendeltåg. Brotten ska ha genomförts under flera års tid. På fredagen häktades de båda männen.

Männen misstänks för klotter på tunnelbanevagnar och pendeltåg i framför allt norra Stockholm. När polisen grep männen beslagtogs också ett stort antal brottsverktyg. Skadegörelsen ska ha genomförts systematiskt under flera års tid.

Krävs på stort belopp

De båda målsägande SL och MTR, kommer att begära skadestånd, hur stort belopp det rör sig om är i nuläget oklart, men enligt Claes Keisu, presskommunikatör på SL, så handlar det om ett stort belopp.

– Vi kan inte spekulera i skadeståndskravet, men det kommer vara ett betydande belopp. Förra året låg våra återställningskostnader, alltså reparationer och sanering, på 140 miljoner kronor, säger han.

Hittills i år har SL anmält 60 000 fall av klotter eller annan skadegörelse.

– Närmare 90 procent av anmälningarna gäller klotter, säger Claes Keisu.

Kan finnas fler gärningsmän

Polisen uppger att utredningen är i sin början, och att den kan komma att omfatta fler gärningspersoner.

Förundersökningen är rubricerad som grov skadegörelse.

SL: Klotter stort problem för resenärerna

– Klotter är stort problem, inte bara kostnaderna utan också att vi måste ta tåg ur trafik. Ibland klottras säkerhetsmarkeringar eller fönster över, om det då sker en olycka så kan räddningstjänsten inte se in. Då måste vi ta tågen ur trafik av säkerhetsskäl, säger Claes Keisu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer