Män och kvinnor får separata bubbelpooler

Uppdaterad
Publicerad

Efter upprepade trakasserier på Eriksdalsbadet införs nu separata bubbelpooler för män och kvinnor. Det skriver Dagens Nyheter.

Eriksdalsbadets enhetschef Sara Franzén Shilwan, säger till Dagens Nyheter att antalet incidenter i poolerna har ökat under november och december. Exakt hur många det rör sig om kan hon däremot inte svara på, eftersom det är de som blir trakasserade som polisanmäler händelsen.

Genom kontakt med polisen har Eriksdalsbadet blivit varse problemet. Kvinnor har även uttryckt önskemål direkt till personalen om att ha en separat pool.

Ofredanden på Eriksdalsbadet

Framförallt tjejer

– Exakt vilka incidenter det varit framkommer av polisrapporterna, men det är till exempel någon form av beröring i poolen som de upplevt som obehaglig, säger Roland Berndt som är kommunikationschef på Stockholms stads idrottsförvaltning.

Det är framförallt tjejer som uttryckt önskemål om separata bubbelpooler. Sedan några dagar tillbaka är en bubbelpool enbart riktad till män och en är enbart riktad till kvinnor. Den största bubbelpoolen ska fortfarande vara delad.

– Vi har satt upp anslag om vem som får vara var och personalen håller koll så att det följs, säger Roland Berndt.

Oppositionen är kritisk

Stockholms stads oppositionsborgarråd Lotta Edholm (L) är däremot kritisk till de delade poolerna. Istället tycker hon att Eriksdalsbadet borde jobba för att porta de män som beter sig illa.

– Man får se till att ha en sådan bemanning att man klarar av att stävja detta. Jobba mer med kameror kanske, ha larmfunktioner och så vidare. Jag tycker nog det är krav man ska kunna ställa på en offentligt finansierad verksamhet, säger Lotta Edholm (L) till Stockholmdirekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredanden på Eriksdalsbadet

Mer i ämnet