Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför sticker brottsplatsen i centrala Stockholm ut – hör SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu i klippet. Foto: SVT/Markus Botsjö

Man skjuten till döds i Vasastan i centrala Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern sköts till döds på öppen gata i Vasastan i Stockholm på onsdagen.

– Det är en stor risk man tar när man skjuter någon i ett väldigt tätt bostadsområde, säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu i SVT:s Morgonstudion.

Strax efter klockan 21 larmades polis om en skjutning mitt i centrala Stockholm, där privatpersoner tog hand om en skottskadad man genom att utföra HLR. Han fördes därefter till sjukhus, men dog av skadorna. Anhöriga är underrättade.

– Det är tur att inga fler har skadats, säger Daniel Wikdahl.

Våldsvågen i Stockholm

Enligt polisen finns det gott om vittnesuppgifter, men det är oklart om någon har sett själva händelsen. De vill inte heller uttala sig om det finns kopplingar till de senaste tidens våldsbrott.

– Vi ska titta på om det helt eller delvis finns kopplingar, men det arbetet är inte färdigt ännu, säger Towe Hägg på polisen.

Enligt uppgifter till SVT ska den ihjälskjutne mannen vara från Gävle och ha släktband till personer som varit inblandade i Gävles gängkrig 2020.

”Såg folk springa”

Flera vittnen ska ha hört skott och sprungit från platsen.

– Jag parkerade precis bilen och såg folk springa. Jag frågade en kvinna vad som hänt och hon sa att alla springer för att en man blivit skjuten, säger ett vittne till Aftonbladet.

Tar stor risk

SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu säger att man inte vet så mycket i det här skedet, men att mannen är känd av polis sedan tidigare och tidigare dömts för narkotikabrott.

Platsen är enligt Salihu inte en plats där det normalt sker skjutningar.

– Men personerna som är i de här miljöerna försöker undvika de områden som det skjuts mest i just nu.

Han säger att man tar en stor risk när man skjuter någon i ett sådant område, på en gatan där många människor bor.

– Många vittnen finns som kanske är benägna att larma polisen och berätta vad de såg, till skillnad från hur det kan vara för polisen i mer våldsdrabbade områden.

Ingen misstänkt

Enligt polisen rör det sig om en ensam gärningsman, men det finns ännu ingen misstänkt.

Rubriceringen är mord och grovt vapenbrott.

– Man är ovan vid att något sådant här händer här, det har alltid varit så lugnt, säger en boende som SVT har pratat med.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På onsdagen sköts en man i 20-årsåldern ihjäl på öppen gata i Vasastan i centrala Stockholm och flera kvarter i området spärrades av under natten till torsdag. Foto: Blåljusbilder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet