Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har avstyrt många planerade våldsdåd”, säger Rikspolischef Anders Thornberg. Foto: Christine Olsson/TT

Rikspolischef Anders Thornberg håller presskonferens om skjutningarna

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har fyra skjutningar skett i Uppsala, varav två dödliga. Dåden har varit riktade mot anhöriga till personer som kopplas till det gängkriminella nätverket Foxtrot.

– Det är barn som utpressas och med dödshot tvingas utföra grova brott, säger rikspolischef Anders Thornberg på en pressträff under onsdagen.

– Vi har avstyrt många planerade eller pågående våldsdåd till exempel i går och i natt grep vi två kriminella individer som var på väg att begå grova våldsbrott, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Polisen har inlett en regional särskild händelse för att stötta region Uppsala.

– I det här arbetet får det inte finnas några geografiska eller organisatoriska gränser, säger Hampus Nygårds, biträdande chef på Noa, polisens nationella operativa avdelning, som också deltog på presskonferensen.

Man som sköts till döds var inte måltavla

Polisen bedömer att den man som sköts till döds i Uppsala på väg till jobbet på tisdagen inte var måltavla för dådet, säger Ulf Johansson, polischef i region Mitt.

Han säger även att man nu ökar den polisiära närvaron i Uppsala. Både med uniformerad och civil polis. Man stoppar fler bilar och gör fler kontroller på individer och intressanta adresser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur startade gängkriget i Uppsala med Rawa Majud också kallad Kurdiska Räven i spetsen? Se sammanfattningen på 60 sekunder.

Kommenterar inte ”Kurdiska räven”

Anders Thornberg vill inte kommentera arbetet med att få fast Rawa Majid, den så kallade ”Kurdiska räven”, som pekas ut som ledare för det kriminella nätverket Foxtrot där en interna hämndaktioner riktats mot anhöriga. För en vecka sedan sköts en 60-årig kvinna ihjäl som var mamma till en ledarfigur i det kriminella nätverket.

Thornberg säger till SVT att det finns ett tjugotal internationellt efterlysta individer som ligger bakom allvarlig brottslighet i Sverige som de styr från utlandet.

På presskonferensen tog Thornberg upp det som, enligt honom, är de tre nycklarna för att bekämpa gängkriminaliteten: Stoppa nyrekryteringen, stoppa i de kriminellas brottsvinster, alltså ta deras pengar och till sist måste samhället ha rätt resurser och verktyg för att lyckas.

– Det är fortfarande tre personer om dagen som ansluter till nätverken, ungefär tusen per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.