Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan inflationsbeskedet påverka räntan. Hör ekonomikommentator Alexander Norén. Foto: SVT

Inflationen stiger i april: ”Bra nyheter”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska inflationen enligt måttet KPIF steg något i april. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Inflationsmåttet KPIF – där boränteeffekter har räknats bort – stiger till 2,3 procent. Det kan jämföras med en väntad uppgång till 2,4 procent, från 2,2 procent i mars.

Riksbankens inflationsmål är en KPIF-inflation på 2,0 procent.

– Det är bra nyheter att det går fortsatt åt rätt håll och att siffran kom in betydligt under Riksbankens prognos, säger Alexander Norén, ekonomikommentator på SVT Nyheter.

Analytikerna räknade inför beskedet med att inflationen skulle stiga något i april efter den låga nivån i mars. Detta på grund av högre matpriser.

Enligt måttet KPI sjönk den svenska inflationen till 3,9 procent i april jämfört med 4,1 procent i mars. En nedgång som var oväntat stor.

Stillastående matpriser

Matpriserna låg i stort sett stilla i april, jämfört med månaden innan, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

– Vi har inte sett en så liten förändring av livsmedelspriserna mellan två månader sedan våren 2017”, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Räntesänkningar

Tidigare i maj sänkte Riksbanken styrräntan för första gången på över åtta år, ned till 3,75 procent.

Riksbankschefen Erik Thedéen flaggade i samband med detta för ytterligare två räntesänkningar till ned till 3,25 procent i år – om inflationstrenden håller i sig.

Senare i eftermiddag, klockan 14:30 svensk tid, kommer amerikanska inflationssiffror för april att publiceras.

HUR MÄTER MAN INFLATION?

KPIF visar samma prisutveckling som KPI, men utan de direkta effekterna av en ändrad penningpolitik. KPIF är Riksbankens målvariabel för inflationsmålet.

KPIF exklusive energi (KPIF-XE) och KPIF med konstant skatt (KPIF-KS) är två andra mått på inflation som beräknas av SCB på uppdrag av Riksbanken. I KPIF-XE exkluderas energivaror från KPIF och i KPIF-KS konstanthålls de skatter och subventioner som är kopplade till produkterna i KPIF.

HIKP (harmoniserat index för konsumentpriser) beräknas av samtliga länder i EU. Måttet har en något mindre täckning jämfört med KPI och KPIF, främst på grund av att delar av hushållens boendekostnader utelämnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.