Många ensamkommande barn på Centralen i natt

Uppdaterad
Publicerad

I natt kom tåg med 300 flyktingar till Stockholms central, många av dem är minderåriga.

Alltfler ensamkommande barn anländer till Stockholm. Bara den senaste veckan har 205 barn sökt asyl här i Stockholm, skriver Dagens  Nyheter.

Samtidigt är fler stockholmare beredda att fungera som jour- eller familjehem. Men trots att boendesituationen är kritisk så gäller samma krav på familjehem som vanligt och utredningen kan ta tid.

Flyktingmottagandet i Stockholm

Natten mot tisdagen anlände ett extrainsatt tåg med omkring 300 flyktingar till Stockholms central. Ett 30-tal av dem ska vara minderåriga, uppger polisen.

– Vi har försökt hålla det strukturerat, kaffe, te frukt, smörgåsar som människor kan få med sig. Många ska vidare till Haparanda, säger Daphne León som är volontär på plats.

– Det kommer folk varje timme nu. Sedan de öppnade upp mellan Danmark och Sverige så började det välla in folk, säger Daphne León.

Kvar på Centralen

Runt hundra flyktingar befinner sig fortfarande på Centralstationen i Stockholm efter att en grupp om drygt tre hundra flyktingar anlänt i tåg sent på måndagskvällen.

– Det är ungefär hundra kvar. En del har vänt sig till Migrationsverket och påbörjat sin asylprocess, en del har följt med frivilligorganisationer och en del har försvunnit någonstans som inte vi känner till, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Natten spenderade flyktingarna utomhus på Centralplan framför entrén till stationen. Polisen ska nu skicka en patrull för att erbjuda de kvarvarande kontakt med myndigheter.

Även Migrationsverket kommer att komma till platsen under tisdagsmorgonen.

Flera privatpersoner har tagit med sig tält till Centralstationen, men nu har även Jernhusen lovat att hjälpa till med tält. Många av tälten som privatpersoner har haft med sig håller inte längre och har börjat regna in.

– Vi kontaktar varandra via faecbookgrupper. Vi är ingen organisation utan bara privatpersoner som har hittat ett sätt att hjälpa som fungerar, säger Daphne Leon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingmottagandet i Stockholm

Mer i ämnet