Många får tillbaka hyrespengar

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla som anmält att de betalat ockerhyra när de hyrt i andra hand har fått pengar tillbaka.

Det visar en kartläggning som tidningen Hem & Hyra har gjort. Av 101 fall som avgjorts i hyresnämder runt om i landet de senaste två åren har endast fem klagande nekats pengar tillbaka. I snitt hade uthyrarna tagit 41 procent över skälig hyra.

Andrahandshyresgästerna fick i genomsnitt tillbaka 17 000 kronor var – som mest drygt en kvarts miljon.

Fick 18 000 tillbaka

Nyinflyttade Johanna Berglund och Jonas Kjellén letade förra året efter en bostad i Stockholm.

De kom överens med lägenhetsuthyraren om att betala 8 000 kronor i månaden för en 1,5:a på Kungsholmen. Efter åtta månader förstod de att de betalade alldeles för mycket i hyra och anmälde andrahandsvärden till hyresnämnden – som gav paret rätt. Uthyraren tvingades betala tillbaka 18 672 kronor.

-Reglerna är konstiga, men principiellt tycker jag att man inte ska utnyttja bostadsbristen och ta ut för mycket i andrahandshyra. Det var nog det som avgjorde, säger Johanna Berglund till Hem & Hyra.

Sju användbara tips

1. Om du misstänker att hyran är för hög, kolla med värden. Gäller det en bostadsrätt, ring det kommunala bostadsbolaget och fråga efter deras hyra för en jämförbar lägenhet. Det styr hur hög din andrahandshyra får vara.

2. Om din andrahandshyra var för hög ? kontakta Hyresgästföreningen så får du hjälp med resten. Den som inte är medlem får själv vända sig till hyresnämnden.

3. Ansök om återbetalning senast tre månader efter att du har flyttat ut.

4. Det viktigt att ha dokumentation. Se helst till att ha ett skriftligt hyresavtal, inventarielista och foton.

5. Viktigast är ändå att ha kvitton eller kontoutdrag som visar hur mycket du har betalat. Betala inget kontant utan att få kvitto.

6. När du flyttar ut, se till att få papper på när uthyrningen upphörde och att ni har slutbesiktigat lägenheten. Om du kräver överhyra tillbaka är det vanligt med motkrav för dålig städning, slitage eller extra hyrestid.

7. Om du har rätt till återbetalning, men inte får pengarna ? vänd dig till Kronofogden.

Källa: Torbjörn Larsson, jurist, Hyresgästföreningen region Stockholm. (Hem & Hyra)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.