Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sedan årsskiftet har 41 personer vänt sig till avhopparverksamheten Passus på Fryshuset i Stockholm för att få hjälp att hoppa av sitt kriminella liv. En av dem är ”Sebbe”, vars röst har bytts ut i videon. Foto: Per Karlsson/SVT

Fryshuset: Radikal ökning av gängkriminella som vill hoppa av

Uppdaterad
Publicerad

Sedan årsskiftet har 41 personer vänt sig till avhopparverksamheten Passus på Fryshuset i Stockholm för att få hjälp med att hoppa av sina kriminella liv. Under hela fjolåret hörde 55 personer av sig. Enligt avhopparen ”Sebbe”, som du ser i klippet ovan, vill alla kriminella hoppa av förr eller senare.

Avhopparverksamheten Passus på Fryshuset i Stockholm har ofta mycket att göra under sommaren, men i år upplever de att trycket har ökat ytterligare.

– Vi ser en radikal ökning av individer som hör av sig till oss, säger Peter Svensson, verksamhetsansvarig på Passus.

De 41 kriminella som hört av sig hittills i år är inte bara från Stockholmsregionen utan Passus jobbar över hela landet – förutsatt att kommunen där personen är skriven är villig att betala för den kriminella som vill hoppa av, och att personen är extremt motiverad. Avhopparprogrammet är nämligen 18 månader långt och kostar 3 000 kronor per dygn. Sedan väntar två års eftervård. Den kostar däremot ingenting.

Många vill hoppa av

En som är motiverad och som till slut fick med sig sin kommun är ”Sebbe” som levt som kriminell i många år. Han är en av 37 personer som just nu ingår i Passus avhopparprogram.

Han bestämde sig för att hoppa av när han träffade Peter Svensson, som i Passus uppsökarverksamhet inom kriminalvården, besökte den anstalt ”Sebbe” då satt på. Han tror att det finns många fler som skulle hoppa av om de fick samma möjlighet som han.

Hör ”Sebbe”, vars röst har bytts ut, berätta mer i videon.

Flera orsaker bakom ökningen

Passus tror att årets ökning kan bero på flera saker. Bland annat pandemin som påverkat narkotikatillgången, ett ökat internt tryck inom de kriminella gängen med utpressningar och avrättningar, samtidigt som polisens insatser ökat, häkten fyllts och att man som kriminell tydligt ser att fängelse eller död är realistiska framtidsalternativ.

I klippet ovan hör du Peter Svensson utveckla tankarna kring att så många nu hör av sig för att få hjälp att hoppa det kriminella livet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer