Amran Mohamed i Rinkeby har haft sin dotter hemma från förskolan i flera veckor. – Jag är orolig eftersom man inte riktigt vet hur smittan fungerar. Foto: Omar Daham/SVT

Många håller sina barn från förskolan av coronarädsla

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande många föräldrar som håller sina barn borta från Stockholms förskolor på grund av oro för smittspridning. I Rinkeby-Kista är frånvaron högst. Där var sex av tio förskolebarn inte på förskolan när SVT gjorde en rundringning till Stockholms stadsdelsförvaltningar.

Det var när hon fick höra om det första dödsfallet av covid-19 i Rinkeby som Amran Mohamed beslutade sig för att hålla sin dotter hemma från förskolan en period.

– I och med att jag är föräldraledig så har det funkat. Jag är orolig eftersom man inte riktigt vet hur smittan fungerar. Och alla kanske inte tar sitt eget ansvar och lämnar barn trots att det är sjuka.

När SVT träffar Amran Mohamed har hon haft dottern på förskolan i några dagar, men planerar att ta hem henne igen.

Hur går det i vardagen då?

– Man får vara lite mer ute och vara lite mer pedagogisk.

Skolborgarrådet: ”Har gjort en rad insatser”

Stockholms stads skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist (L) säger att den höga frånvaron är problematisk på sikt då förskolan är viktig för barns utveckling. Liksom de föräldrar SVT har pratat med, tror hon att det är det förhållandevis höga antalet smittade av covid-19 i Rinkeby-Kista som får föräldrar att hålla sina barn hemma.

– Vi har gjort en rad insatser med skärpta rutiner för förskolan. Nu pågår ett omfattande arbete på förvaltningen att ringa föräldrar som har frånvarande barn för att få barnen att komma tillbaka. Och vi ser att allt fler barn börjar komma tillbaka till förskolan, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

Den 14 april infördes nya rutiner på förskolorna med så mycket tid som möjligt utomhus, skärpta krav på hygien och städning, samt hämtning och lämning utomhus.

Andel frånvarande barn i kommunala förskolor, 24 april

Bromma: 33 procent

Enskede-Årsta-Vantör: 38 procent

Farsta: 30 procent

Hägersten-Liljeholmen: 39 procent

Hässelby-Vällingby: 40 procent

Kungsholmen: 30 procent

Norrmalm: 24 procent

Rinkeby-Kista: 59 procent

Skarpnäck: cirka 15 procent

Skärholmen: 54 procent

Spånga-Tensta: 39 procent

Södermalm: inget svar

Älvsjö: 30 procent

Östermalm: omkring 30 procent

Källor: Stockholms stadsdelsförvaltningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.