Toatömningar skapar missnöje i skärgården

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte lätt för båtägare att tömma sina toaletter numera, antingen saknas det tömningsstationer eller så är de trasiga och sprutar ut skit – det är båtfolkets dom efter förbudet mot att dumpa toalettavfallet i sjön.

Den 1 april i år så trädde det nya förbudet att släppa ut sitt toalettavfall i sjön i kraft. Transportstyrelsen varnade för att tömningsstationerna var för få och båtägarna klagade på att många av stationerna var trasiga.

Trasiga stationer

Totalt har transportstyrelsen tagit emot närmare 177 klagomål från hela landet, där närmare 70 stycken kommer från Stockholms skärgård. Många klagomål handlar just om trasiga stationer eller bristande information på vilka som fungerar.

Mats Landberg har seglat från Oxnö båtklubb för att tömma sin toalett vid Dalarö gästhamn men när han kommer på plats så fungerar den inte.

– För segelbåtsägare som inte tar sig fram speciellt fort, så är det här ett stort problem. Om man ska ägna en timma för att tömma toaletten och stationen inte fungerar, då känns det lite uppgivet, säger Mats Landberg.

Transportstyrelsens expert på båtmiljö, Lina Petterson tycker att det är synd att det inte fungerar för de som vill tömma sin toalett.

– Samtidigt kan man se det positivt att många har anmält och vill tömma sin toa, säger Lina Pettersson.

Sprutar ut skit

Anmälningarna beskriver hur trasiga och överfulla stationer läcker ut skit. En man beskriver hur pumphandtaget plötsligt börjar spruta ut skit över hans frus byxor och skor när hon skulle tömma toatanken. Han avslutar med ”Vem ersätter kemtvätt av byxorna?”.

Svårt att lägga till

Hälften av klagomålen i Stockholms skärgård handlar om att det saknas tömningsstationer i hamnarna, andra har klagat på är att det är svårt att lägga till vid vissa stationer.

– Det finns ställen där det är för grunt att lägga till för större båtar, de har ju större tank och ett större behov av att kunna tömma, säger Mats Landberg.

Hamnarna har en skyldighet att ta emot avfallet men Lina Pettersson på Transportstyrelsen tycker inte att lagen trädde i kraft för snabbt.

– Det röstades igenom 2012, men eftersom det är investeringskostnader så gissar vi att hamnarna väntar för att se om båtägarna verkligen vill tömma på land.

Straffet för att släppa ut sitt toalettavfall i sjön kan ge böter och vid större utsläpp, upp till två års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.