Övervakningskameran har fångat på bild gärningsmännen vid en skottlossning i juli 2015. En 16-åring från Järvaområdet sköts till döds på en bensinstation vid Brommaplan. Foto: ÖvervakningsbilderVisa alla (2)
Visa alla (2)

Många mord kopplas till Järva

Uppdaterad
Publicerad

Fyrtio procent av det dödliga våldet i Stockholm förra året har koppling till Järva-området. Enligt polisen beror det på att många unga män hanterar konflikter med våld.

Förra året skedde 27 fall av dödligt våld i Stockholms län. I elva av fallen är gärningsman eller offer hemmahörande i Järva-området. Hittills i år handlar det om fyra fall som är kopplade till Järva.

– Det finns en stor grupp unga män här som förekommer i brottsliga sammanhang. De har inte lärt sig att hantera konflikter på något annat sätt än med våld. Därför kan en oförätt bli en grövre och till slut slutar det med mord, säger Niclas Andersson som är lokalpolisområdeschef i Järva.

Enligt polisen är kriminaliteten i området relativt oorganiserad med löst sammansatta nätverk, utan tydliga gängstrukturer. Något som leder till fler dödsfall.

– Det innebär att konfliktytorna kan bli fler. Att det i värsta fall slutar med att man har ihjäl varandra.

Kampanj mot det dödliga våldet

Stadsdelarna Rinkeby/Kista och Spånga/Tensta utgör det som i folkmun brukar kallas för Järva-området. Enligt Niclas Andersson så beror problemen i grunden på ett sociala utanförskapet i området, vilket skapar en grogrund för våld och kriminalitet.

– Alldeles för få har arbete och många unga upplever att de inte har samma förutsättningar som på andra platser, säger han.

För att stoppa det dödliga våldet planerar nu polisen tillsammans med stadsdelarna att påbörja ett förebyggande antivåldsprojekt.

– Tillsammans med skolpersonal tänker vi hjälpa skolelever att hitta andra sätt än våld att hantera konflikter på, så att det inte behöver gå för långt i framtiden.

Varför har ni inte gjort något tidigare?

– Man kan alltid tycka att vi borde ha gjort mer tidigare, men det har vi inte gjort. Vi får försöka göra det nu.

I stadsdelarna Spånga/Tensta och Rinkeby/Kista som brukar kallas Järva-området bor 3,9 procent av länets befolkning men förra året hade 40 procent av alla konstaterade fall av dödligt våld i länet koppling till området.

Befolkning

Hela Stockholms län: 2.231.439

Spånga/Tensta: 37.868

Rinkeby/Kista: 48.604

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.