Emrah Ercin, projektledare för säkerhet Stockholm stads kulturförvaltning. Foto: SVT

Många ordningsstörningar men få hot och våldsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad säkerhetsansvarige känner inte igen sig i beskrivningen om dålig arbetsmiljö med hot och våld på landets bibliotek som facket, som bland annat har bibliotekarier under sitt paraply, skriver i sin rapport.
– Vi har en hel del ordningsstörningar men väldigt få hot och våldsbrott inne på biblioteket, säger Emrah Ercin som är projektledare för säkerhet på Stockholms stads kulturförvaltning.

Stockholms stad har 40 bibliotek och under årens gång har det framkommit att det varit stök vid flera av dem med droghandel, bråk och ordningsstörningar. I Tensta stängdes biblioteket tidigare i år bland annat efter att droger sålts inne på biblioteket.

Statistik som säkerhetsavdelningen på Stockholms stad tagit fram till SVT Stockholm visar dock att det under senare år varit få allvarliga inrapporterade fall.

Under 2019 har det hittills varit två hot och två incidenter med våld, under 2018 var det ett hot och två våldsbrott på stans bibliotek.

– Vi har kommit långt i de här frågorna som DIK (dokumentation, information och kultur) beskriver. Hot och våld mot personalen är i stort sett obefintligt, säger Emrah Ercin som är projektledare för säkerhet på Stockholms stads kulturförvaltning.

Samtidigt har ordningsstörningarna i antal ökat mellan åren 2017 och 2019.

”Stadsbiblioteket är värst drabbat”

Fackförbundet DIK (dokumentation, information och kultur) skriver i sin rapport att det framförallt är småstäder och utsatta områden som är värst drabbade men enligt säkerhetsavdelningen stämmer inte det i Stockholms stad.

– På Stadsbiblioteket i city har vi flest incidenter med ordningsstörningar och stöld. Vi har en väktare som tjänstgör under hela dagen på det biblioteket. Det har även varit problem med ordningsstörningar på biblioteket på Kungsholmen, säger Emrah Ercin.

Resultatet för 2017:

– Ordningsstörning: 86

– Hot: 2

– Våld: 3

– Skadegörelse: 12

– Stöld: 6

– Inbrott: 1

– Andra brott (narkotika, ofredande, hatbrott mm.): 3

Resultatet för 2018:

– Ordningsstörning: 139

– Hot: 1

– Våld: 2

– Skadegörelse: 7

– Stöld: 30

– Inbrott: 2

– Andra brott (narkotika, ofredande, hatbrott mm.): 18

Resultat för 2019:

– Ordningsstörning: 138

– Hot: 2

– Våld: 2

– Skadegörelse: 19

– Stöld: 11st (vår egendom) och 25st där besökare blivit av med egendom

– Inbrott: 0

– Andra brott (narkotika, ofredande, hatbrott mm.): 20

Källa: Stockholms stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer