Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kristofer Gren, enhetschef för Järvaenheten vid Stockholms bibliotek, berättar varför biblioteket valde att tillkalla ordningsvakter. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Efter uppmärksammade ingripandet i Kista Galleria – därför ingrep ordningsvakter

Uppdaterad
Publicerad

Händelsen där ordningsvakter med våld avvisar pojkar från Kista bibliotek har väckt stor uppmärksamhet och även biblioteket har fått ta emot reaktioner. I videon berättar enhetschefen Kristofer Gren om varför biblioteket valde att kalla in ordningsvakter.

En video från i början av januari i år visar hur två pojkar i 12-årsåldern blir övermannade av ordningsvakter inne i Kista Galleria.

Ordningsvakternas ingripande utreds just nu av polisen. Polisinspektör Signér är förundersökningsledare i ärendet.

– Vi håller förhör med samtliga inblande. Ingen är i nuläget delgiven misstanke om brott.

Även säkerhetsbolaget där ordningsvakterna jobbar utreder händelsen.

Stök på biblioteket

Ingripandet av ordningsvakterna föranleddes av att pojkarna och deras två vänner betedde sig stökigt inne på Kista bibliotek. Enligt biblioteket störde pojkarna besökare som satt i studierummen och i den tysta avdelningen. Pojkarna själva har i andra medier sagt att de varit högljudda.

I videon ovan berättar Kristofer Gren, enhetschef för Järvaenheten vid Stockholms bibliotek, om varför biblioteket valde att tillkalla ordningsvakter.

Trygghetsvärdar i första hand

Sedan ett år tillbaka har gallerian nya rutiner för hur stök med ungdomar ska hanteras. Det berättar Per Sandgren, säkerhetschef för Kista Galleria.

– Om vi har trygghetsvärdar här från staden så skickar vi dem i första hand.

Varför skickade ni inte ut trygghetsvärdar vid den här händelsen?

– De var inte här då.

Ordningsvakternas ingripande här väckt stor uppmärksamhet i Järva. På torsdagskvällen annordnades ett möte för att diskutera händelsen.

Säkerhetsbolagets vd om händelsen

Efter att denna artikel publicerades har säkerhetsbolaget Securitas vd Joachim Källsholm gett ett officiellt utlåtande om incidenten i ett pressmeddelande.

”Securitas har polisanmält de rasistiska hat- och dödshot som inkommit under och efter att händelsen ägt rum mot de ordningsvakter som närvarade vid ingripandet. Detta är något vi kommer gå vidare med då vi ser mycket allvarligt på den typen av hot och kränkningar som de berörda fått utstå när de genomförde sitt arbete”, skriver Joachim Källsholm.

Vd:n avslutar med att ”uppriktigt beklaga att den här händelsen överhuvudtaget behövde äga rum”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

12-åring greps av ordningsvakter

Mer i ämnet