Mötesdeltagarna kräver att ordningsvakternas utbildning ses över och att i första hand trygghetsvärdar används för att hantera situationer där barn är involverade. Foto: Amela Mahovic/SVT, Anders Nordqvist/SVT

12-åringens pappa: ”De har inte gjort något brottsligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det var fullsatt i Folkets Husby när oroliga föräldrar och civilsamhället samlades för att diskutera händelsen där ordningsvakter ingrep mot två pojkar i 12-årsåldern. I videon hör du en pappa till en pojkarna.

Med på mötet fanns blandat anhöriga till pojkarna och organisationen Rädda barnen och Förorter mot våld. Mötesdeltagarna kräver att ordningsvakternas utbildning ska ses över och att trygghetsvärdar bör hantera situationer när barn är involverade istället för att tillkalla ordningsvakter. Enligt Kista Galleria är rutinen att i första hand kalla på stadens trygghetsvärdar där det uppstår stök med undomar

Oro bland föräldrar

Föräldrar på mötet uttryckte att de känner sig oroliga och att de nu inte vågar skicka sina barn till Biblioteket eller platser där ordningsvakter finns. Man menar också att det här är en i rad av många händelser där barn särbehandlas beroende på var de bor.

Hör pappan till en pojkarna som brottades ner av ordningsvakter i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

12-åring greps av ordningsvakter

Mer i ämnet