Joachim Källsholm är vd på Securitas. Två veckor efter händelsen på Kista galleria uttalar han sig i ett pressmeddelande. Foto: vittnesfilm/Securitas

Securitas om ingripandet mot 12-åring: ”Våra anställda har inte begått något brott”

Uppdaterad
Publicerad

Händelsen i Kista galleria där en pojke blev omhändertagen av ordningsvakter har fått stor uppmärksamhet i både media och bland lokalborna. Nu går Securitas vd ut med ett uttalande kring händelsen, och lyfter bland annat att dödshot riktats mot ordningsvakterna.

Två veckor har gått sedan händelsen i gallerian, och trots det tycks intresset inte ha svalnat. Polisen utreder just nu vad som skett, och om någon inblandad har begått något brottsligt. Men redan nu går ordningsvakternas arbetsgivare Securitas ut och slår fast att deras anställda inte har begått något brott.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Filmen som visar ordningsvaktens ingripande mot en 12-årig pojke Foto: Privat

Vd:n Joachim Källsholm skriver i sitt uttalande:

”Enligt vår bedömning har de ordningsvakter som varit inblandade i incidenten inte gjort sig skyldiga till någon form av lagöverträdelse eller brott i samband med händelsen.”

Bolaget ska ha gått igenom en videoupptagning från gallerian, händelserapporten från biblioteken som föranledde ingripandet samt vittnespersoners videoupptagningar.

Dödshot mot ordningsvakterna

SVT har under söndagen försökt nå vd Joachim Källsholm för att ställa följdfrågor kring texten som publicerats på Securitas hemsida. Någon kommentar ges dock inte, utan pressekreteraren Axel Andersson hänvisar endast till vd:ns text.

Men hur kommer det sig att ni förbigår polisens utredning och slår fast att inget brottsligt har skett?

– Vi skriver även att polisen har en pågående utredning så det tycker jag att vi är tydliga med, säger Axel Andersson.

I pressmeddelandet framkommer även att ordningsvakterna fått ta emot hat och dödshot, något som har polisanmälts.

”Securitas har polisanmält de rasistiska hat- och dödshot som inkommit under och efter att händelsen ägt rum mot de ordningsvakter som närvarade vid ingripandet. Detta är något vi kommer gå vidare med då vi ser mycket allvarligt på den typen av hot och kränkningar som de berörda fått utstå när de genomförde sitt arbete”, skriver Joachim Källsholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

12-åring greps av ordningsvakter

Mer i ämnet