Foto: TT

Svampplockning lockar allt fler stockholmare

Uppdaterad
Publicerad

Efter årets svamprika säsong har samtalen till Giftinformationscentralen fördubblats från förra året. – Oftast ringer de en stund efter måltiden, säger Max Wretman läkare på Giftinformationscentralen.

Länge såg det ut att bli ont om svamp i skogarna. Men efter en torr sommar kom regnet och med regnet kom också äntligen svampen.

– Det tog ett tag innan innan säsongen kom igång, men nu är det bättre än på många år. Nu finns det svamp nästan överallt, säger Mattias Andersson ordförande i Stockholms svampvänner.

Stort intresse i sociala medier

Föreningen Stockholms svampvänner bildades 1879 och har sedan dess har utbildat stockholmare i svampkunskap. Här märker man av allmänhetens ökade intresset för svamp.

– Det är många nya medlemmar på våra träffar. Generellt så är det ett jättestort intresse och man ser det i sociala medier, säger Mattias Andersson.

Ökning av samtal till Giftinformationscentralen

Även på Giftinformationscentralen så märker man också av att det är rikligt med svamp i skogarna.

I september månad så har dubbelt så många ringt in till Giftinformationscentralen jämfört med de två tidigare åren. I september kom 810 samtal in från hela landet till Giftinformationscentralen. Förra året var det 397 stycken och 2015 var det 341.

– Oftast ringer de en stund efter måltiden. De mår illa, har kräkningar eller diarré och har börjat fundera på om det var en trattkantarell eller spindelskivling, säger Max Wretman läkare på Giftinformationscentralen.

Dödligt gift

Spindelskivlingen är dödligt giftig. Den innehåller giftet orellanin som angriper njurarna och går att förväxla med trattkantarellen. Andra dödliga svampar är Vit flugsvamp, lömsk flugsvamp och Gifthätting, dessa svampar angriper levern.

– Giftsvampar ger symptom med bland annat illamående och kräkningar. Det kan komma i intervaller och nästan gå över – för att bli riktigt allvarligt efter ett par dagar, säger Max Wretman.

I år har totalt 238 personer uppsökt sjukhus efter en svampmåltid.

– Vi försöker ta reda på vilken svamp det kan röra sig om, mängden och vilka symptom de har. Om det behövs rekommenderar vi att de åker till sjukhus, säger han.

Foto: TT arkiv

Plocka kantareller i november

Men trots att svampsäsongen börjar lida mot sitt slut så finns det fortfarande möjlighet att hitta skogens guld. 

– Det är ett gynnsamt år och det har inte varit frost. Men nu börjar det bli mörkare, då kan det bli svårare att hitta kremlor och soppar som Karl-Johan, säger Mattias Andersson.

– Den gula kantarellen går att hitta ända in i november men då ska man kika efter renlav där tallar växer på hällmarker, säger Mattias Andersson.

– Om den smakar pepprigt är det ingen matsvamp, säger Mattias Andersson ordförande i Stockholms svampvänner om kremlan. Foto: Stockholms svampvänner

Plocka svamp i innerstan

Även om man är inbiten storstadsbo så finns det möjligheter att hitta svamp i innerstans parker.

– I Hagaparken vet jag att det går att hitta bland annat Karl-Johan. Beger man sig ut till naturreservaten i Nacka och Huddinge så finns det fortfarande svamp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.