• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Stort missnöje med hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

En färsk Sifoundersökning visar att 54 procent av stockholmarna tycker att hemtjänsten fungerar dåligt. Här finns också flest privata hemtjänstföretag.

Charlottes Hansell upptäckte att hemtjänsten flera gånger låtit bli att hjälpa hennes mamma, till exempel med inhandling av mat.

– Flera gånger upptäckte jag att basvaror som filmjölk, mjölk och bröd var slut i kylskåpet. Det fanns heller inga anteckningar om att de hade handlat åt mamma, berättar hon för ABC.

Och Charlotte Hansell är inte ensam om sin kritik mot hemtjänsten. Mer än hälften av stockholmarna tycker att omsorgen av de äldre i hemmet fungerar dåligt, enligt en ny Sifo-undersökning.

Fler privata

Den hjälp som gamla får i Stockholm skiljer sig markant från de flesta andra kommuner i Sverige på så sätt att den här mycket oftare utförs av ett privat föredag som drivs med vinstsyfte.

2011 hade 16 procent av vårdtagarna i Sverige en privat aktör som utförde hemtjänsten. I Stockholm var motsvarande andel 59 procent.

54 procent av de tillfrågade stockholmarna säger att de tycker att hemtjänsten är otillfredställande i Stockholm. Att jämföra med 49 procent i hela landet.

Enligt en undersökning från fackförbundet Kommunal saknar många av de privata vårdgivarna kollektivavtal. Av 140 genomgångna företag saknade 68 kollektivavtal 2012.

Samtidigt pekar studier från Stockholms universitet på att det finns ett samband mellan personalens villkor och de äldres välbefinnande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Efter valet

Mer i ämnet